12 lutego 2013

CIASTO DLA ZAKOCHANYCH

Kruche ciasto migdałowe z wiśniami, na Walentynki 




Choć nigdy nie obchodziłam i nie świętuję Walentynek to uśmiecham się szczerze i z sympatią, kiedy widzę ludzi wychodzących tego dnia z domu na romantyczną kolację :-) 
Każdy powód do świętowania jest dobry, prawda? 
A że w tym roku moja szafka kuchenna wzbogaciła się o taką specjalną foremkę, postanowiłam ją wykorzystać i mam propozycję dla tych, którzy chcą zrobić prezent od serca; smaczny i dość urokliwy. 
Idealnie kruche ciasto z migdałami daje schronienie pysznemu nadzieniu wiśniowo-różanemu (to jeszcze w temacie Tłustego Czwartku).  O tym, że jest to para doskonała przekonajcie się sami. 
Do tego porcja lodów waniliowych lub bitej śmietany i nie trzeba nic więcej... :-) 

Miłego i smacznego świętowania! 




Składniki ciasta: 
  • 210 g mąki pszennej, przesianej
  • 110 g mielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru 
  • 180 g masła, schłodzonego
  • 1 żółtko dużego jaja
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 
  • papier do pieczenia
  • tortownica (jeśli nie macie w kształcie serca to z całą pewnością sprawdzi się zwykła o średnicy 26 cm) 
  • 30 g mielonych migdałów do wysypania spodu ciasta
Mąkę, migdały, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać żółtko wymieszane z jajkiem i bardzo szybko zagnieść ciasto. 
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko). 
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.  
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Wstawić formę z ciastem do gorącego piekarnika i podpiec przez 15 minut (do lekkiego zezłocenia). 
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. 
Ciasto posypać dodatkowymi migdałami, wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie wiśniowo-różane (wysypanie ciasta migdałami zagwarantuje jego kruchość i brak zawilgocenia  nadzieniem). 
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm, pociąć na wąskie paseczki, którymi ozdobić wierzch. 
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne 35 minut w temp. 180 ºC 
Ostudzić na kratce kuchennej (do ponownego zezłocenia). 
Najlepsze jest lekko ciepłe ciasto podane z łyżką bitej śmietany lub lodami. 




Nadzienie wiśniowo-różane: 
  • 450 g mrożonych wiśni bez pestek, rozmrożonych zgodnie z informacją podaną na opakowaniu
  • ok. 5 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców, można dodać więcej)
  • 2 łyżki wiśniówki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży
  • 1 budyń waniliowy (proszek, bez cukru, na 1/2 l mleka)
  • 1/4 szklanki wody 
Wiśnie rozmrozić.  
Na patelnię teflonową wsypać cukier i dodać wiśnie (wraz z sokiem powstałym podczas rozmrażania). 
Gotować przez ok. 6 minut, często mieszając. 
Owoce wyjąć na talerz, pozostały syrop zmierzyć (powinno go być ok. 350 ml, jeśli brakuje to dolać wody, aby otrzymać w sumie 350 ml soku). 
Z powrotem wlać na patelnię owoce i sok, dodać konfiturę różaną i wiśniówkę (jeśli używamy), wymieszać i doprowadzić do wrzenia. 
Proszek budyniowy dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki wody. 
Patelnię zdjąć z ognia, wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać (powinien powstać gęsty kisiel z owocami).  Postawić na ogień i ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając (trwa to bardzo krótko). Spróbować, w razie potrzeby dodać odrobinę cukru więcej i wymieszać. 
Lekko ostudzić.





Smacznego! 

Inspiracje: Wygląd ciasta: Magazyn "Kuchnia" 2'2011 (przepis i sposób przygotowania własny) 

6 komentarzy: