Przepis znaleziony na stronie Nigelli Lawson zaskoczył mnie swoją nazwą, ale kiedy ich spróbowałam już wiedziałam, czemu ją zawdzięczają! :-)
Pyszne i delikatne mięso przyprawione świeżą miętą, cebulką i sosami, podany w domowej bułce hamburgerowej, ze świeżym młodym szpinakiem, pomidorem i plastrem sera nie ma sobie równych!
Zdecydowanie polecam!
Jeśli lubicie bardziej orientalne hamburgery to te Jamiego Olivera będą idealne!
Składniki:
(na 5 hamburgerów)
- 500 g mięsa wołowego zmielonego (musi być dobrej jakości)
- 1 łyżka sosu Worcester (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- garść liści świeżej mięty, drobno pokrojonej
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- 5 bułeczek do hamburgerów z tego lub takiego przepisu
- świeży szpinak
- pomidor
- keczup i musztarda
- plasterki ulubionego sera (użyłam Cheddara)
Mięso dokładnie wymieszać ręką z tartą bułką, cebulą, sosami, jajkiem, miętą, solą i pieprzem.
Podzielić na 5 części, z każdej z nim uformować kulkę, a następnie porządnie spłaszczyć na grubość ok. 1 cm (podczas smażenia mają tendencję do kurczenia).
Wyłożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na patelni teflonowej (można ją lekko naoliwić, ale nie jest to konieczne).
Podawać z opieczoną bułeczką i dodatkami.
Sos miętowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- garść liści świeżej mięty, drobno pokrojonej
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Inspiracje: http://www.nigella.com/recipes/view/sexy-burgers-684; (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Bardzo za mną chodzą takie domowe hamburgery. Może w końcu kiedyś się skuszę.
OdpowiedzUsuńfajna nazwa:D:) bardzo lubię domowe fast foody:)
OdpowiedzUsuń