14 lutego 2013

SEXY BURGERS

Przyjemne hamburgery z miętą, szpinakiem, pomidorem i sosem miętowym 



Przepis znaleziony na stronie Nigelli Lawson zaskoczył mnie swoją nazwą, ale kiedy ich spróbowałam już wiedziałam, czemu ją zawdzięczają! :-) 
Pyszne i delikatne mięso przyprawione świeżą miętą, cebulką i sosami, podany w domowej bułce hamburgerowej, ze świeżym młodym szpinakiem, pomidorem i plastrem sera nie ma sobie równych! 
Zdecydowanie polecam! 
Jeśli lubicie bardziej orientalne hamburgery to te Jamiego Olivera będą idealne! 


Składniki:
(na 5 hamburgerów) 

  • 500 g mięsa wołowego zmielonego (musi być dobrej jakości) 
  • 1 łyżka sosu Worcester (opcjonalnie) 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • garść liści świeżej mięty, drobno pokrojonej
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • 5 bułeczek do hamburgerów z tego lub takiego przepisu 
  • świeży szpinak 
  • pomidor
  • keczup i musztarda
  • plasterki ulubionego sera (użyłam Cheddara) 

Mięso dokładnie wymieszać ręką z tartą bułką, cebulą, sosami, jajkiem, miętą, solą i pieprzem. 
Podzielić na 5 części, z każdej z nim uformować kulkę, a następnie porządnie spłaszczyć na grubość ok. 1 cm (podczas smażenia mają tendencję do kurczenia). 
Wyłożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 
Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na patelni teflonowej (można ją lekko naoliwić, ale nie jest to konieczne). 
Podawać z opieczoną bułeczką i dodatkami. 


Sos miętowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • garść liści świeżej mięty, drobno pokrojonej
  • sól i pieprz do smaku 
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 


Smacznego! 

Inspiracje: http://www.nigella.com/recipes/view/sexy-burgers-684; (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

2 komentarze:

  1. Bardzo za mną chodzą takie domowe hamburgery. Może w końcu kiedyś się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna nazwa:D:) bardzo lubię domowe fast foody:)

    OdpowiedzUsuń