25 lutego 2013

MUS CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY

Delikatny deser z gorzkiej czekolady i pomarańczy pomysłu Nigelli Lawson 




Deser do zrobienia w 15 minut, nawet kiedy goście już pukają do drzwi! 
Wystarczy mieć w lodówce mleko skondensowane i śmietankę, a w spiżarni czekoladę i pomarańczę (oraz szczyptę soli). Tyle wystarczy, aby olśnić smakiem, a nie napracować się przy tym przez cały dzień. 
Mus, jak to mus, jest delikatny, aksamitny, kremowy i bardzo puszysty. 
Daje się przechować w lodówce do następnego dnia, ale kto na to pozwoli? ;-) 
Nikt z gości nie musi wiedzieć o tym, że przygotowanie go zajęło jedynie chwilkę. Niech to pozostanie naszą słodką i bardzo czekoladową tajemnicą :-) 
Dla mnie ogromnym plusem jest to, że nie zawiera surowych jajek!!! 


Zdecydowanie polecam, jest tysiąc razy lepszy niż te sklepowe pseudo-musy! 




Składniki:
(na 6 porcji deseru) 
  • 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 175 g mleka słodzonego skondensowanego, mocno schłodzonego
  • 500 ml śmietanki 30 % tłuszczu, mocno schłodzonej
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, bardzo dokładnie umytej i wyparzonej 
  • 6 szklaneczek o pojemności 150 ml 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera). Ostudzić.
Można ją roztopić w kuchence mikrofalowej, zgodnie z opisem producenta (nie mam kuchenki, więc jej nie używam). 
W międzyczasie mocno schłodzone mleko ubić z 250 ml śmietanki kremówki (także bardzo mocno schłodzonej - ja chłodzę też naczynie w którym je ubijam) ze szczyptą soli, na nie bardzo mocną pianę (taką, która swobodnie spływa z łyżki, ale jest napowietrzona). 
Skórkę z pomarańczy zetrzeć, wycisnąć sok. 
Do ostudzonej, ale płynnej czekolady dodać 1/3 ubitej z mlekiem śmietany i delikatnie wymieszać. Po wymieszaniu, dodać kolejną 1/3 porcji masy mleczno-śmietanowej i wymieszać. Teraz dodać pozostałą masę, skórkę i sok z pomarańczy oraz alkohol (jeśli używamy). Jeszcze raz wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych szklaneczek. 
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć porcjami na wierzch musu. 
Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę lub od razu podawać (można przechować do następnego dnia). 
Ja podaję z biszkoptami i dobrą kawą. 

Smacznego! 



Inspiracje: Nigella Lawson "Nigellissima" (sposób przygotowania zmodyfikowany) 

5 komentarzy:

  1. Mam nadzieję, że goście nie odwiedzają blogów kulinarnych.. Skoro czas przygotowania ma pozostać tajemnicą... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. al pyszności masz w tym pucharku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam musy czekoladowe, ten wygląda obłędnie! No i ten dodatek pomarańczy - poezja...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak Pani wybiera pomarańcze ? chodzi jak wybrać czy pomarańcz jest słodki czy kwaśny -

    Czy pomarańcz daje kolor ciastku- i czy da zapach tego pomarańcza - dodanie do ciasta sok wyciśnięty z połowy pomarańcza ?

    OdpowiedzUsuń