19 lutego 2013

ZUPEŁNIE INNA CHAŁKA

Chałka drożdżowa z boczkiem i cebulką, na słono 



Jest to moja pierwsza słona chałka :-) I na pewno nie ostatnia, ponieważ smak i zapach nie ma sobie równych.
Przypomina najdelikatniejszy chlebek cebulowy, z tą różnicą, że zaplatanie ciasta dodaje mu dodatkowego uroku i smaku. 
Proste składniki, z których można wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Po raz pierwszy też użyłam mąki pełnoziarnistej do pieczenia chałki, dzięki czemu nabrała pysznego orzechowego aromatu. 
Zdecydowanie polecam! 
Ciasto można także wyłożyć do formy keksówki wysmarowanej masłem i upiec chlebek.




Składniki ciasta drożdżowego:
(na 1 dużą chałkę)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 szklanki mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 45 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie) 
  • 100 g chudego boczku, drobno pokrojonego
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • mak do posypania wierzchu 
  • papier do pieczenia 
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać do letniej temperatury, dodać drożdże i cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Jajko ubić, odstawić. 
Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz (jeśli używamy), rozczyn drożdżowy i masę jajeczną. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka (ja dodałam odrobinę więcej mleka).
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości ciasta. 
W międzyczasie boczek podsmażyć na suchej patelni, dodać cebulkę i smażyć do zrumienienia. Ostudzić. 
Zimne dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut. 
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 6 części i uformować wałki o długości ok. 35 cm.  
Następnie zapleść chałkę. 



Sposób przygotowania chałki przedstawiłam tutaj
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem, następnie posypać makiem (można też posypać odrobiną soli morskiej).
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC, na spodzie ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody.  
Chałkę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut, aż chałka będzie złota z wierzchu.  
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 




Smacznego! 

Inspiracje: "Domowy chleb, bułki i bułeczki" opracowany przez Annę Wrońską (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

3 komentarze: