20 lutego 2013

SZARLOTKA MOJEJ MAMY

Domowy smak pysznego ciasta z jabłkami 



Nieodłącznie kojarzy mi się z domem, ponieważ jest to popisowy numer mojej Mamy :-)
Z prawdziwych jabłek z przydomowego sadu można wyczarować cuda! 
Czasami w masie jabłkowej są płatki migdałowe, a wierzch posypany orzechami lub grubym cukrem. I wszystkie te wersje są jedyne, nie do podrobienia!
Smak lata w środku śnieżnej i mroźnej zimy :-) 
Ciasto zagniata się z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu nabiera dużej elastyczności i bez problemów daje się wałkować i formować w dowolne kształty. 

Polecam także:
szarlotkę na kruchym spodzie
szarlotkę z pomarańczową bezą


Składniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 130 g masła 
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • szczypta przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • ok.40 g mielonych migdałów, do wysypania ciasta
  • ok. 20 g płatków migdałowych do posypania wierzchu (opcjonalnie) 

Mąkę, sól, proszek do pieczenia,cukier wanilinowy i cukier puder wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać jajka i bardzo szybko zagnieść ciasto (może się kleić do rąk, ale takie ma być, można podsypać odrobiną maki, aby dało się uformować w kulę).
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko). 
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.  
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Wstawić formę z ciastem i podpiec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika. 
Ciasto posypać połową mielonych migdałów, wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe. Wierzch jabłek posypać pozostałymi mielonymi migdałami. 
Pozostałą 1/3 część rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką, wierzch wysypać płatkami migdałowymi(jeśli używamy) i lekko je wwałkowaćw ciasto. Przykryć wierzch masy jabłkowej. Wystające brzegi lekko zawinąć lub odciąć (z pozostałych resztek można zrobić dekorację, np. listki lub kwiatki).
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne ok. 30 minut w temp.180 ºC
Ostudzić na kratce kuchennej. 


Masa jabłkowa:
  • ok. 1,5 kg jabłek (najlepsze to antonówki lub szare renety)
  • ok. 4 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki (im mniejsze tym lepiej, ale jabłka i tak rozpadną się pod wpływem temperatury). 
Przesypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, do momentu uzyskania dość gęstej konsystencji. 
Doprawić do smaku cynamonem. 
Ostudzić. 


Smacznego! 


13 komentarzy:

  1. Oj tak, zima nie daje za wygraną, ale takie akcenty pomagają ją przetrwać!

    OdpowiedzUsuń
  2. mama wie, co dobrre!
    wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, najlepsza są domowe jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotka - jedno z najlepszych ciast ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. mamina zawsze najlepsza :) ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotkowy dziś dzień :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja za szarlotką zawsze i wszędzie, wielbię bardzo, więc Twoją porywam i uciekam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna! Bo mamiczkowe i babcine receptury są najpyszniejsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale się zgrałyśmy z postami:-). Szarlotka Twa wygląda bajecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. własnie taka mi się teraz marzy, najlepiej mocno cynamonowa i z lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z taką ilością jabłek wygląda przepysznie:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wymiękam przy maminej szarlotce !

    OdpowiedzUsuń