20 marca 2013

SERNIK ORZECHOWY

Kremowy sernik orzechowy z polewą kawową 



Rozpływający się w ustach sernik, który powinien zagościć na Waszych stołach w zbliżające się święta! 
Smak zdecydowanie niecodzienny, bo mocno orzechowy (z moimi ulubionymi orzechami włoskimi), z dodatkowym akcentem kawy w polewie śmietanowej. 
Masę serową dodatkowo wzbogaciłam pastą waniliową i syropem klonowym, które wzmacniają orzechowość całości. 
Zdecydowanie warto wzbogacić wypiek o polewę kawową, której przygotowanie zajmuje 1 minutę, a pieczenie jedynie 10 minut. 
Podstawą ciasta jest przepis Nigelli Lawson na waniliowy sernik londyński, ponieważ sprawdziłam go już nie raz i wiem, że jest niezwykle prosty w przygotowaniu (wariacja na ten temat to czekoladowy sernik z wiśniami). 
A spód to zmielone ciasteczka owsiane połączone z roztopionym masłem - kruche i stabilne! 

Zdecydowanie polecam! 
Wybierzcie swój ulubiony! 





Spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek owsianych z mąką pełnoziarnistą 
  • 75 g stopionego i ostudzonego masła
Ciasteczka pokruszyć blenderem lub malakserem na drobne okruszki, dodać masło i wymieszać. 
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na tak przygotowany spód wyłożyć ciasteczka, lekko docisnąć do spodu wygładzając powierzchnię. 
Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Zewnętrzną część schłodzonej tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). 
Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia. 


Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąc je z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem ciasta. 

Włączyć piekarnik ustawiając na temperaturę 180 ºC

Masa serowa: 
  • 900 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
  • 225 g cukru
  • 5 jajek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 
Przy pomocy miksera utrzeć ser z cukrem. Następnie dodać jajka, żółtka, pastę waniliową (lub cukier wanilinowy), syrop klonowy i orzechy. Całość ucierać przez ok. 4 minuty. 
Tak przygotowaną masę odstawić na chwilę. 

Zagotować ok. 2 litry wody. 

Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać wierzch. 
Dużą blachę z tortownicą wstawić do gorącego piekarnika. 
Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła tortownicy z sernikiem tworząc "kąpiel" (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu)
Piec przez 50 minut. W razie, gdyby woda wyparowała, należy uzupełnić jej zapas na blasze. 

Sernik powinien być lekko ścięty, ale nie spieczony, aby warstwa polewy śmietanowej nie spływała z jego powierzchni. 

Polewa śmietanowa:
  • 3/4 szklanki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej  (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
  • 1 łyżeczka mielonej kawy 
Śmietanę połączyć z cukrem i pastą waniliową (lub cukrem wanilinowym) i kawą na jednolitą masę, wylać na uprzednio upieczony sernik. 
Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut. 

Po tym czasie wyjąc formę do pieczenia z piekarnika (uważając na wrzącą wodę), wyjąć tortownicę, zdjąć folię. 
Sernik studzić w tortownicy na kratce kuchennej. 
Gdy całkowicie ostygnie zdjąć obręcz tortownicy. Schłodzić przez całą noc w lodówce. 
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. 

Smacznego!



Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis znacznie zmodyfikowany) 

9 komentarzy:

  1. mmm... musi być bardzo smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, z orzechami włoskimi to zdecydowanie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czuję, że bym go pokochała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy sernik, takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik na pewno będzie gościł na moim wielkanocnym stole. W tym roku rodzinka mnie przypisała do świątecznych wypieków, więc chyba już wiem czym ich zaskoczę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy - nie próbowałam nigdy połączenia kawy z orzechami...

    OdpowiedzUsuń