Nie mogłam się zdecydować na ser lub konfiturę (w tej wersji moja ulubiona domowa, truskawkowa, której potrafię pochłonąć pół słoiczka, a nawet więcej... :-)), więc powstało udane połączenie jednego i drugiego.
Zamiast trudnego do zrobienia ciasta na tradycyjny strudel zastosowałam ciasto drożdżowe, zaplecione w dość niecodzienny sposób (pomysł na "konstrukcję" podesłała mi Koleżanka kibicująca blogowi, dziękuję), tworzące rodzaj szczelnej siatki chroniącej wnętrze wypieku.
A tam: nadzienie serowe przypominające w smaku delikatny sernik (a to dzięki dodatkowi odrobiny budyniu, dzięki któremu ser utrzymuje konsystencję i nie wypływa) oraz truskawki (w zimowej wersji, czyli ze spiżarni).
Wierzch posypany płatkami migdałów, które chrupią podczas gryzienia i nie można się im oprzeć.
Strudel zniknął tak szybko, że na Święta na pewno znajdzie się na naszym stole, obok tradycyjnej babki wielkanocnej.
Może też się skusicie?
Zdecydowanie polecam!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strudle)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200-250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka rumu lub wódki
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- płatki migdałowe do posypania wierzchu (opcjonalnie)
- mały słoiczek domowej konfitury truskawkowej lub innej ulubionej (z dużą ilością owoców)
- papier do pieczenia
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C.
Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć połowę nadzienia serowego, tworząc zwartą formę.
W środku nadzienia zrobić łyżką lekkie wgłębienie, które wypełnić połową konfitury truskawkowej (lub innej ulubionej).
W środku nadzienia zrobić łyżką lekkie wgłębienie, które wypełnić połową konfitury truskawkowej (lub innej ulubionej).
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nienacięty (aby nadzienie nie wypływało ze środka).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta.
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta.
Strudle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów (jeśli używamy).
Wstawić do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strudle będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Nadzienie serowe:
- 500 g półtłustego białego sera, zmielonego lub zmiksowanego
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, budyniem w proszku i żółtkiem.
Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńwygląda przeaptycznie :) chętnie bym zjadała nawet całego :)
OdpowiedzUsuńOjejej masz szczęście ze teraz nie mogę jeść takich rzeczy. Bo nie ukryłbyś go przede mną! :-) Widzę, ze konstrukcja się sprawdziła?
OdpowiedzUsuńI wcale bym nie ukrywała :-) A konstrukcja super! :-)
UsuńZaryzykowałam i zrobiłam strudla w wersji dla tych co nie jedzą krowy i kury :) Zamiast mleka - woda, zamiast masła - oliwa no i zupełnie bez jajek. Musiałam zrobić jeszcze zamiast truskawek - maliny. Na wszelki wypadek dałam nico więcej drożdzy. Wyszło całkiem nieźle jak na takie zmiany w przepisie :) Choć Bartek tego nie tknął, ale może po prostu nie miał smaka na takie zwykłe drożdzowe ciasto po Twoich wczorajszych delicjach? :)
UsuńTruskawki i ser - idealne połączenie. Przepyszny i piękny strudel.
OdpowiedzUsuńObłęd :DDD
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś strudel, ale z jabłkami, z truskawkami nie próbowałam, a też musi być pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :) Z przyjemnością skubnęłabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam strucli , myślę, ze wynika to głównie z mojej obawy przed użyciem drożdzy.
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie apetycznie, aż mam ochotę wejść w głąb ekranu.
Pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za dodanie przepisów do akcji Wigilia. Brakuje mi w nich tylko banerków. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńPyszny!Mój pierwszy strudel i taki sukces !
Zrobiłam go własnie dziś tylko zamiast konfitury dałam porzeczkowy mix(biała,czerwona,czarna) :)
Nie wiedziałam ,że z tej ilości wyjdą tak wielkie,dlatego obdarowałam pół rodzinny :)
Z przepisu na ciasto (tylko mniejsza porcja ) na pewno jeszcze skorzystam !
świetny sposób.
OdpowiedzUsuń