13 lutego 2014

WALENTYNKOWE CUPCAKESY

Prawdziwe babeczki z kremem, na Święto Zakochanych, dla zakochanych i nie tylko...



"All you need is LOVE..." nucę już od rana, i w zasadzie to nie bardzo wiem dlaczego. Musiałam usłyszeć piosenkę w radio i zapamiętałam dźwięki, a że łatwo wpadają w ucho...więc śpiewam Małej i się cieszę (Ona też, bo "Dorotka" zdążyła się już znudzić :-)). 
Miłość niejedno ma imię... :-) Ja kocham tych, których kocham, za to, że są :-) 
Kocham też gotować i podsuwać im pod nos coraz to nowe "wynalazki"...
Kocham szarlotkę, truskawki (w nieograniczonych ilościach), słońce, szczególnie nad brzegiem morza...i jeszcze mogłabym tak długo wymieniać :-) 
A dziś, z okazji nucenia The Beatles, upiekłam cupcakesy pomarańczowe z kremem czekoladowym. W szufladzie leżała otwarta paczka z żelkami, więc je też wykorzystałam do ciasta...i wiem, że się opłacało :-) 
Aha, i jeszcze rozmrożone truskawki, które też akurat miałam pod ręką :-) 
A wieczór wcześniej pobawiłam się roztopioną białą czekoladą, barwnikiem spożywczym i kolorowymi ozdobami z cukru, i tak powstały literki :-) 
A Wy jakimi smakołykami wyrażacie uczucie? 

Smacznego świętowania! 



Ciasto:
(na 20 sztuk) 

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 ml mleka
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy - bez albedo (bardzo dokładnie umytej i wyparzonej)
  • 100 g mlecznej czekolady, drobno pokrojonej
  • 50 g żelków (użyłam cytrusowych "Miśków" Harribo), drobno pokrojonych
  • 100 g truskawek, rozmrożonych, zważonych bez soku, pokrojonych
  • papilotki i forma do pieczenia babeczek
Piekarnik nagrzać do 180 C. 
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę i sól) wymieszać. 
Masło stopić, lekko ostudzić, wlać olej, mleko, jajko, dodać cukier i pastę waniliową. Dodać skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać rózgą. Przesiać suche składniki, całość wymieszać, aby nie było grudek.
Wmieszać czekoladę i żelki.  Masę nakładać do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami (masy nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości papilotek). Do każdej włożyć kilka kawałków truskawek. 
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wykałaczka wbita w środek babeczki po wyjęciu będzie sucha. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostudzenia. 



Masa podwójnie czekoladowa:
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 ml nalewki pomarańczowej (lub wiśniowej)
  • 50 g masła

Śmietankę zagotować, dodać do niej połamaną na drobne kawałki czekoladę. Odczekać 5 minut, następnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia, wlać nalewkę, jeszcze raz wymieszać, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki do schłodzenia (na około 30 minut, masa powinna być chłodna). Ubić mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez ok. 2 minuty, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na babeczki . 
Schłodzić. Wierzch dowolnie ozdobić* 



* ja ozdobiłam jadalnymi literkami z białej czekolady (ok. 100 g czekolady połamać, przełożyć do ceramicznej miseczki,a tę ustawić nad garnkiem lub rondelkiem z wrzącą wodą, aby woda nie dotykała dna miseczki. Gdy czekolada się rozpuści to zdjąć ją z ognia, dodać 2-3 krople barwnika spożywczego, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić, aby czekoladą dała się formować - powinna być lekko lejąca, ale chłodna, aby literki się nie rozmazywały. Wyciskać napisy na folię, ozdobić dowolnie jadalnymi posypkami cukrowymi, jeszcze przed zastygnięciem czekolady. Schłodzić. 


Słodkie Walentynki 2014

3 komentarze:

  1. bardzo efektowne - genialne !: )

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, zajrzyj do mnie - kulinarny prezent ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękne! dzięki za udział w akcji Słodkie Walentynki!

    OdpowiedzUsuń