12 czerwca 2014

PEŁNOZIARNISTE DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, SEREM I KRUSZONKĄ

Smak lata :-) 




Każdej wiosny czekam z niecierpliwością na czas, kiedy w końcu pojawią się koszyki pełne truskawek. 
Wtedy wiem, że następnych kilka tygodni w kuchni należy tylko do nich, bonigdysięnimi nie nudzę :-) 
Ciasto z owocami i galaretką, pierogi z truskawkami i lody nie wychodż z jadłospisu. Kilka razy pokusiłam się też o sałatkę z truskawkami i wołowiną i też było pysznie. 
Dziś przebój dzieciństwa, czyli mięciutkie bułeczki drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką (u mnie powstała też wersja z morelami, równie dobra - to dla wszystkich, którzy nie przepadają za truskawkami). 
Unowocześniłam je jednak o mąkę pełnoziarnistą, aby móc się nimi zajadać bezkarnie ;-) 
Warstwa ciasta skrywa cytrynowe nadzienie serowe i tyle truskawek, ile tylko się zmieści (choć dla mnie to i tak za mało). Wierzch delikatnie obsypany kruszonką, również na mące razowej, z dodatkiem kardamonu, wanilii i cynamonu. 
Pyszne z filiżanką ciepłego, spienionego mleka. 

Zdecydowanie polecam! 


Ciasto drożdżowe:
(na 12 bułeczek)

  • 250 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 250 g  mąki pszennej razowej 
  • 250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu bułeczek 


Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłym miejscu na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąki przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 


Nadzienie serowe:
  • 300 g półtłustego białego sera, zmielonego lub zmiksowanego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej) 
  • 2 łyżeczki suchego proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)


Ser bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, skórką, budyniem w proszku i żółtkiem. 
Gotowe :-) 




Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 40 g cukru brązowego
  • 80 g mąki pszennej razowej 
  • po 1/4 łyżeczki pasty waniliowej, mielonego cynamonu i kardamonu


Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki. 
Położyć na wierzch bułeczek. 


Dodatkowo:
  • ok. 300 g truskawek lub moreli, umytych i osuszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 12 części. Z każdej z nich robbić wałek o długości ok. 20 cm, następnie zawiązać na podwójną pętelkę, końcówki węzła chowając pod spód bułeczki. 
Bułeczki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 35 minut. 
Po tym czasie na wierzchu każdej bułeczki ułożyć po łyżce nadzienia serowego i owoce (sok z truskawek przy pieczeniu wypływa). Brzegi delikatnie posmarować jajkiem, a wierzch posypać kruszonką. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 





Smacznego! 


Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. o mniammm! wyglądają przepysznie, koniecznie muszę je zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowsza wersja zawsze lepsza :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżówki a co dopiero takie domowe z truskawkami mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, pycha, pycha! Kocham domowe buły :)

    OdpowiedzUsuń