20 czerwca 2014

TARTA TRUSKAWKOWO-MIGDAŁOWA

na kruchym, kakaowym spodzie, z galaretką i kremem migdałowym 




Chwilowy brak weny twórczej dopadł mnie w środę. Nie mogłam wymyśleć, jakie ciasto zrobić na czwartek, choć wiedziałam, że mamy ochotę na coś dobrego, no i oczywiście truskawkowego. 
Biszkoptowe, drożdżowe i brownie już w tym roku jedliśmy, ale nie było kruchego! Bingo! O to chodziło!
I o takim cieście marzyłam: kruchy, kakaowy spód maźnięty ciemną czekoladą, delikatny, budyniowo-śmietankowy krem na bazie mielonych migdałów, białej czekolady i likieru amaretto, a na wierzch kilogram truskawek zanurzonych w słodkiej galaretce :-) 
Właśnie zajadam ostatni kawałek :-) 
Zdecydowanie polecam! 


Składniki ciasta:
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 165 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy ok. 24 cm
  • 100 g gorzkiej czekolady


Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (ew. naddatki ściąć nożem). 
Schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Schłodzone ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciepłą posmarować spód ciasta i wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. 


Krem migdałowo-czekoladowy:

  • 400 ml mleka
  • 50 ml likieru amaretto (można pominąć)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 130 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30 % tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 1 łyżka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody
Mleko, likier i pastę waniliową przełożyć do garnka z grubym dnem i wymieszać. 
Do miski dodać zółtka, mąki i dolać ok. 100 ml mieszaniny mleka i likieru, bardzo dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić. 
Do mleka waniliowego dodać mielone migdały i całość postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gorące mleko migdałowe przelać cienkim strumieniem do miski z masą mączno-jajeczną i wymieszać. Całość przelać z powrotem do rondla, postawić na ogniu i zagotować, bardzo często mieszając, bo masa łatwo się przypala. 
Zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać. 
Od razu schłodzić w misce z lodem i wodą, mieszając. 
Przelać do czystej miski, wierzch przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała powierzchni kremu, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). 
Żelatynę w miseczce wstawić do większej miski z gorącą wodą i rozpuścić. Śmietankę ubić. 
Krem migdałowy wyjąć z lodówki, rozmieszać. Następnie delikatnie wmieszać do niego 1/3 śmietanki, uważając, aby masa nie opadła. Dodać resztę śmietanki i płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. 
Wyłożyć na kruchy spód i schłodzić w lodówce. 
Wierzch kremu ozdobić połówkami truskawek, zalać tężejącą galaretką. 
Schłodzić, wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. 


Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek, umytych, bez szypułek
  • 1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 300 ml wody


Smacznego! 


Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form:
 
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php

5 komentarzy:

  1. Basiu to była najsmaczniejsza tarta jaką w całym swoim życiu jadłam, palce lizać...
    Pozdrawiamy serdecznie
    Iza, Damian, Mieszko i ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała smakować obłędnie bo właśnie tak wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, ta galaretka z truskawkami kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń