29 lipca 2014

DOMOWE KAJZERKI

Mięciutkie i pyszne, idealne na śniadanie 



Kilka dni temu kupiłam bułki w sklepie i ...przeraziła mnie ich gumowatość i nijakość...
Ja nie umiałam ich pogryć, bo ciasto i skórka, jakimś cudem, ciągnęły sie jak guma do żucia, a co dopiero małe dziecko, które ma kilka ząbków i próbuje sobie z nimi poradzić...
Tak więc z potrzeby serca zrodził się poniższy przepis, ze składników, które na pewno macie w lodówce i szafkach kuchennych. Częśc mąki zastąpiłam pszenną pełnoziarnistą, aby były zdrowsze. 
Mała uroczo wyjada sezam z bułek... :-)


Składniki:
(na 10 bułeczek) 
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 70 g masła
  • 1 jajko do posmarowania wierzchów
  • sezam, słonecznik, dynia i mak do posypania
  • papier do pieczenia

Mleko i wodę podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować). 
Masło stopić, ostudzić. 
Oba rodzaje mąki przesiać do dużej miski, dodać rozczyn, jajko, masło i sól, dokładnie wyrobić ciasto (przez ok. 10 minut). 
Miskę przykryć folią i ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). 
Po tym czasie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na 10 części. 
Każdą z nich uformować w wałek o długości 20 cm, dwa razy zawiązać supełek, formując kajzerki.
Kłaść na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, zachowując odstępy ok. 6 cm od siebie. 
Przykryć folią i ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Po tym czasie posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut do momentu, aż bułeczki staną się rumiane.
Wyjąć na kratkę kuchenną do ostudzenia. 



Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam domowych bułeczek! :( Twoje wyglądają wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, aż się wierzyć nie chce, że to domowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu! Przepis rewelacyjny, bułeczki rzeczywiście wychodzą piękne i rumiane, a najważniejsze że zdrowe i handmade ;) właśnie piekę je po raz trzeci i wyglądają niezwykle apetycznie, dzięki za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń