Jesień przywitała nas łądną pogodą i mam nadzieję, że tak zostanie na najbliższy czas, bo wiadomo, że w czasie deszczu dzieci się nudzą :-) I nudzą się rodzice, wymyślając coraz to nowe zabawy, którym nigdy nie ma końca :-) A i tak maluchy najchętniej pochlapałyby się w kałużach! :-)
Mój mały pomocnik bardzo chętnie zajmuje się rozsypywaniem mąki w kuchni lub przesypywaniem cukru z jednego pojemnika do drugiego. I bardzo, ale to bardzo lubi piec!!!
Jeśli piekarnik jest włączony to co chwilę biega sprawdzać, czy aby na pewno coś jest w środku i czy już się upiekło :-) Kilka razy uratowała w ten sposób ciasto przed spaleniem!
A wczoraj pomogła mi w pieczeniu wytrawnej tarty ze słodkimi gruszkami marynowanymi w czosnku i soku z cytryny (dokładnie takimi, jak z naszej ukochanej sałatki z rukolą), serkiem kremowym, orzechami włoskimi, różnokolorowymi pomidorkami i serem z niebieską pleśnią.
Smaki mogą sprawiać wrażenie nie łączących się, jednak zapewniam Was, że powstało coś pysznego!
Kruche, ziołowe ciasto pachnące oregano i czosnkiem świetnie przyjęło słodki smak gruszek i kwaskowych pomidorków. Nadzienie jest tak serowe i kremowe, jak to tylko możliwe! Do tego orzechy włoskie, wieńczące całość i pysznie chrupiące.
Zdecydowanie polecam na ciepłą, jesienną kolację!
Marynowane gruszki:
- 2 gruszki
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Gruszki przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić każdą połówkę na 3 części.
Włożyć od razu do słoika, zalać sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek i posypać solą. Słoik zakręcić i wymieszać jego zawartość. Odstawić na 30 minut.
Składniki ciasta:
(na 1 dużą tartę)
- 140 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki drobno otartego oregano
- forma do tarty o średnicy 26 cm
Mąki wymieszać z solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oregano.
Dodać zimne masło, całość rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.
Następnie dodać żółtko, całość lekko zagnieść (nie za długo, aby ciasto nie stało się klejące).
Rozwałkować cienko na papierze do pieczenia, wierzch posypując odrobiną mąki, aby wałek się do niego nie przyklejał. Wyłożyć nim formę do pieczenia (razem z papierem).
Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC .
Spód nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-12 minut (ciasto powinno być leciutko złote).
Wyjąć z piekarnika, na dno wyłożyć gruszki, niebieski ser, cebulkę, serek kremowy i wylać masę śmietanową.
Wierzch posypać orzechami włoskimi i wyłożyć połówki pomidorków (przecięciem do góry).
Ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ºC przez kolejne 20-25 minut.
Podawać ciepłe lub zimne.
Sos śmietanowy:
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oliwy
- 1 pojemnik (250 g) kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
- 2 jajka
- 20 g startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- dodatkowo:
- 1 opakowanie serka kremowego
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 1 mała cebula, pokrojona w talarki
- 2 garście orzechów włoskich, pokrojonych
- ok. 200 g różnokolorowych pomidorków
- świeża bazylia do dekoracji
Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor, ostudzić.
Do miski wlać śmietanę, dodać cebulkę, jajko, ser, sól i pieprz.
Wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Piękne kolory! Musiała być bardzo pyszna :) Pozdrawiam z deszczowego Olsztyna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Dziś ją powtórzyłam!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Bardzo smacznie, jestem ciekawa takiego połączenia :>
OdpowiedzUsuńWyjątkowo intrygujące połączenie smaków, bardzo jestem ciekawa, jak smakowało :)
OdpowiedzUsuń