21 października 2014

TIRAMISU GRUSZKOWO-RÓŻANE

z biszkoptami nasączonymi kawą różaną, przełożone kremem serowym z gruszką w karmelu i przyprawach korzennych 




Deser lekki i niezwykle aromatyczny, a to dzięki pysznym, jesiennym gruszkom, które są teraz tak słodkie i aromatyczne, jak nigdy wcześniej. 
Zatopiłam je w gorącym i lekko gorzkim karmelu i doprawiłam cynamonem, kardamonem i imbirem. Zamiast tradycyjnego mascarpone wykorzystałam serek naturalny Apetina i śmietankę kremówkę. 
Delikatne biszkopty nasączyłam espresso zaromatyzowanym konfiturą z płatków dzikiej róży! 
Te na pozór nie łączące się smaki świetnie się skomponowały i zgrały, tworząc deser delikatny i aromatyczny! I do tego tak pyszny, że aż uzależniający! 
Spróbujcie sami! :-) 







Składniki: 
(na 4 porcje)
  • 2 gruszki, obrane
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 1 łyżeczka żelatyny namoczona w 1 łyżce wody
  • 1 serek naturalny Apetina
  • 250 g śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
  • 1 opakowanie biszkopcików (użyłam okrągłych)
  • filiżanka espresso
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
  • 1 łyżka likieru różanego
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 4 szklanki o pojemności 200 ml



Cukier rozpuścić na gorącej patelni i podgrzewać, aż stanie się brązowy. Od razu włożyć obrane i pokrojone na kawałki gruszki i podsmażać, aż gruszki zmiękną. 
Do gorących gruszek dodać sok z cytryny, namoczoną żelatynę i przyprawy, zmiksować na gładką masę (sprawdzić, czy żelatyna się rozpuściła). Ostudzić. 
Śmietankę ubić na sztywną pianę, odstawić. Opakowanie serka naturalnego Apetina wymieszać z musem gruszkowym. Delikatnie wmieszać porcjami śmietankę. 
Przełożyć do rękawa cukierniczego. 
Zimne espresso wymieszać z likierem i konfiturą. 
Biszkopciki maczać w kawie i układać na dno szklaneczek. Posypać porcją kakao. 
Na to wyłożyć część masy i ponownie nasączone biszkopty i kakao. Przykryć masą, nasączonymi biszkoptami i kakao. Wyłożyć ostatnią porcję masy, posypać kakao. 
Schłodzić przez 1 godzinę.  Przechowywać w lodówce do 3 dni. 





Smacznego! 


Przepis bierze udział w zabawie: 


  Dania z serkami kremowymi

2 komentarze:

  1. Mam wielką ochotę na taki deserek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący, pełen różnych smaków :) Bardzo jestem ciekawa, jak się to wszystko ze sobą zgrało :)

    OdpowiedzUsuń