22 listopada 2014

ROZKOSZNE BABECZKI GRUSZKOWE

z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi skąpanymi w karmelu



Babeczki urzekające swoim wyglądem i smakiem...Czy może być coś lepszego od karmelizowanej gruszki zanurzonej w pysznym kremie czekoladowym, na czekoladowym kruchym spodzie, a na dodatek posypane prażonymi orzeszkami laskowymi skąpanymi w karmelu? No cóż, pewnwie może, choć i ten smak, dość klasyczny, należy do moich ulubionych. Tej jesieni przedstawiałam już kilka propozycji na dania z gruszką i liczę na to, że macie ochotę na więcej :-) 
A więc do dzieła! 
Rozkoszne babeczki są w zasięgu ust :-) 




Wieczór  wcześniej należy przygotować masę na krem czekoladowy (powinna chłodzić się w lodówce przez 12 godzin) 


Krem czekoladowy:

  • 350 ml śmietanki 30 % tł.
  • 300 g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
Śmietankę zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną czeoladę, zostawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać i schłodzić. Wierzch miseczki szczelnie owinąć folią spożywczą Paclan, schłodzić w lodówce przez 12 godzin. 
Po tym czasie ubić mikserem na sztywną masę. Wyłożyć ją do wystudzonych spodów babeczek. 



Składniki ciasta:
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 165 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • 8 foremek do tartaletek o średnicy ok. 8 cm
  • folia spożywcza Paclan
  • papier do pieczenia Paclan
  • 4 małe gruszki, obrane
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru + dodatkowo 4 łyżki cukru
  • 2 garści orzechów laskowych


Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wyłożyć nim dna foremek do tartaletek (ew. naddatki ściąć nożem). 
Schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Schłodzone foremki ustawić na kratce do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 



Gruszki:
Obrane gruszki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Każdą przepołowić, wyjąć gniazdo nasienne. 
Na patelni skarmelizować 4 łyżki cukru, ułożyć połówki gruszek i dusić przez 2 minuty z każdej strony (można je też lekko naciąć w paski). Odłożyć na talerz, ostudzić. Ułożyć na wierzchu kremu czekoladowego. 

Orzechy: 
Na suchej patelni opiec orzechy, aby popękała skórka. Wyłożyć na ręcznik kuchenny, obrać ze skórki, lekko pokroić. 
Na patelni rozpuścić i skarmelizować pozostały cukier, włożyć pokrojone orzechy i obtoczyć w karmelu. Od razu wyłożyć na wierzch gruszek. Schłodzić w lodówce przez godzinę. 




Smacznego! 

W orzechowym raju 3

2 komentarze: