10 stycznia 2015

BLONDIE Z GRUSZKĄ

I orzechami włoskimi




Moje pierwsze w życiu blondie, powstało z braku pomysłów na inne ciasto i nadmiaru gruszek czekających w kuchni na zjedzenie :-) 
Przerobiłam przepis na kilkakrotnie testowane brownie: z morelami i migdałamitruskawkowo-czereśniowe i śliwka w czekoladzie i muszę przyznać, że byliśmy zadowoleni. 
Ciacho jest wilgotne w środku, za to mega kruche na zewnątrz, nie przesłodzone (minimalna ilość cukru połączona z białą czekoladą) i ożywione skórką cytrynową i orzechami włoskimi oraz jesiennymi gruszkami.  
Robi się je ekspresowo i w takim też tempie znika ze stołu :-) 
Idealne z sosem czekoladowym (np. z tego przepisu). 

Polecam na osłodę tych chłodnych dni! 





 Składniki:
  • 80 g masła
  • 90 g białej czekolady (dobrej jakości) 
  • 3 jajka, duże
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 50 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 średnie gruszki, obrane, polane sokiem z połowy cytryny
  • skóka otarta z połowy cytryny, dokładnie umytej
  • 30 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych
  • dodatkowo:
  • forma do tarty o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do formy
  • bita śmietana, sos czekoladowy lub owoce do podania


Masło i czekoladę przełożyć do miski, tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (w taki sposób, aby woda nie dotykała dna miski), mieszać od czasu do czasu, aż całość będzie płynna. Lekko ostudzić. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 185 C. 
W dużej misce ubić jajka z cukrem, skką cytrynową, solą i pastą waniliową, aż staną się białe i puszyste. 
Dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaninę masła i czekolady. Delikatnie wymieszać (na najmniejszych obrotach miksera). 
Brzegi formy posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tak przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć połówki gruszki (można je naciąć w paski). Wierzch posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. 

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 33-40 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha (ciasto może trochę opaść po wyjęciu z piekarnika, ale jest to normalne dla brownies). 
Ostudzić na kratce kuchennej przez ok 1 godzinę. 
Podawać z ulubionymi dodatkami (świetnie sprawdzi się tu sos czekoladowy z gorzkiej czekolady). 


Smacznego! 






1 komentarz: