25 czerwca 2015

JAGODY POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Gorące jagody w ciepłym soku, z chrupiącą migdałową kruszonką 


Nie wiedziałam, co zrobić z jagodami, które zostały po upieczeniu tarty i lepieniu pierogów. 
Powstał na szybko deser w stylu angielskieg crumble, czyli owoce zapiekane pod pierzynką z kruszonki. 
Najlepsze na gorąco, choć ostudzone też smakuje wybornie :-) Towarzystwo bitej śmietany lub jogurtu to "must have". 
Polecam wielbicielom jagód! 

P.S. Deser ten z powodzeniem można zrobić także z jagód mrożonych! 



Owoce:
(na 4 porcje)
  • 300 g jagód, bardzo dokładnie umytych i przebranych
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo:
  • 4 kokilki do zapiekania w wysokiej temperaturze
  • jogurt lub bita śmietana do podania


Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Przełożyć do kokilek. Wierzch posypać kruszonką. 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 C, aż jagody będą "bulgotać", a kruszonka stanie się rumiana. Lekko ostudzić i podawać z bitą śmietaną lub jogurtem. 



Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 40 g cukru brązowego
  • 40 g mąki pszennej razowej 
  • 40 g mielonych migdałów


Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i migdały, dokładnie wymieszać. 
Dodać masło i szybko rozgnieść palcami, do uzyskania grudkowatej kruszonki. 
Położyć na wierzch jagód. 



Smacznego! 

1 komentarz: