7 października 2015

SAŁATKA ZIEMNIACZANA TROCHĘ INACZEJ

Z fioletowymi ziemniakami, pomidorami, chorizo, ogórkiem małosolnym i wędzonym bundzem



Szybka sałatka, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad.
Fioletowe ziemniaki (możecie zastąpić swoimi ulubionymi), koniecznie gotowane w całości w mundurkach (dzięki temu zachowują swój nietuzinkowy kolor), świeże pomidory, chrupiące podsmażone chorizo, ogórki małosolne i wędzony bundz. Do tego sos czosnkowy i voila! 
Zdecydowanie polecam! 





Składniki:

  • 500 g fioletowych ziemniaczków
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 ogórki małosolne
  • 100 g chorizo, pokrojonego w plasterki
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g wędzonego bundzu (lub ulubionego żółtego sera)
  • pół pęczka koperku, drobno pokrojonego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. 
Większe pokroić na ćwiartki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć chorizo, zdjąć z patelni i odłożyć do wystygnięcia. 
Na tej samej patelni lekko zbrązowić cebulę, ostudzić. 
Pomidory, ogórki i ser pokroić na kawałki jednakowej wielkości. 
Połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku. 
Lekko schłodzić. Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy na bazie jogurtu). 

Smacznego


3 komentarze: