3 marca 2016

LAVA CAKES

czyli czekoladowe ciastka z płynnym wnętrzem w formie lawy karmelowo-kawowej




Od zawsze chciałam je upiec, ponieważ miłość do nich była tą miłościa od pierwszego wejrzenia, a raczej ujrzenia ich zdjęcia w książce kucharskiej. 

Tylko nie wiem czemu wydawały się być trudne i zbyt skomplikowane do zrobienia? 
Aż w końcu się skusiłam, kiedy ochota na czekoladowe doznania była nie do poskromienia zwykłym ciastkiem lub czekoladką, nawet tą najlepszą :-) 
I tak powstały, szybko i wcale nie skomplikowanie. Wystarczył zwykły mikser, waga kuchenna i miska. 
Zrobiłam też domowy sos karmelowy z solą morską i kawą, który tworzy ową lawę z nazwy. 

Sekret ciastek tkwi w porządnym ubiciu jajek i odpowiednio krótkim pieczeniu, aby wnętrze pozostało jeszcze płynne i podczas jedzenia ciepłego ciastka wylało się na talerz. 

Sam smak wart jest grzechu! Ciasto jest niezwykle miękkie i delikatne, podobne do sufletu czekoladowego, a sos z kawą, lekko słony, dopełnia tego smaku i uwodzi każdym kęsem :-) 

Zachęciłam Was do kuchennych eksperymentów? 






Sos kamelowy z solą morską i kawą:


  • 50 g brązowego cukru
  • 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka drobno i świeżo zmielonej kawy
Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, postawić na średnim ogniu i bez mieszania rozpuścić, a następnie poczekać, aż cukier lekko zbrązowieje. Od razu zdjać z ognia i wlać śmietankę, postawić spowrotem na ogniu i gotować, aż sos zgęstnieje (do konsystencji jogurtu naturalnego). Dodać sól i kawę, wymieszać i ostudzić (w trakcie studzenia zgęstnieje). 




Czekoladowe ciastko:
  • 2 jajka 
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 70 g brązowego cukru
  • 90 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 5 kokilek o pojemności ok. 185 ml
  • miękkie masło do posmarowania wnętrza kokilek
Masło roztopić i podgrzać. Dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 5 minut. Po tym czasie wymieszać, w razie potrzeby odrobinę podgrzać (masło i czekolada powinny się połączyć).
Piekarnik nagrzać do 180 C. 
Jajka ubić z białkami, solą i cukrem na białą i puszystą masę. 
Do masy jajecznej wmieszać bardzo delikatnie (szpatułką) przesianą mąkę i czekoladę z masłem. 
Do kokilek włożyć kilka łyżek tak przygotowanego ciasta czekoladowego (do ok. 2/5 wysokości). Następnie po łyżce sosu karmelowego. Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym (powinno sięgać do ok. 4/5 wysokości kokilek). Ustawić kokilki na blaszce i wstawić na dolną półkę nagrzanego piekarnika. 
Piec przez ok. 12-14 minut (to zależy od piekarnika i ilości użytych kokilek, ich im więcej tym krótszy czas pieczenia). 
Wyjąć z piekarnika, brzegi lekko okroić nożem, następnie odwrócić na talerz i wyjąć. 
Od razu podawać. 





Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Doprawdy nie wiem czy istnieje coś bardziej rozkosznego w smaku od tych ciastek, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń