8 kwietnia 2016

SŁONECZNA TARTA POMARAŃCZOWA

Na kruchym, kakakowym spodzie 



Jedna z lepszych, jakie jadłam. 
Uwielbiam połączenie cytrusów i kruchego ciasta. W klasycznej wersji taka tarta występuje  na jasnym spodzie, z masą cytrynową pośrodku i warstwą bezy wieńczącej dzieło. 
Ja zrezygnowałam z bezy, spód wzmocniłąm kakao i migdałami, a wypełnienie ma posmak czerwonych, sycylijskich pomarańczy. Warto spróbować, bo uzależnia! ;-) 




Składniki: 
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej) 
  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g zmielonych na mąkę migdałów
  • 20 g kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy 26 cm


Mąki i kakao przesiać do miski, dodać zmielone migdały, cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Razem z papierem przełożyć do formy, wystające ciasto ściąć nożem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 190 C. Spód ponakłuwać widelcem. 
Piec przez ok. 20 minut do lekkiego zezłocenia ciasta. 



Wypełnienie pomarańczowe:
  • 200 ml śmietanki 30 % tł
  • 80 ml soku z czerwonych pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (bez białych części, pomarańczę wcześniej dokładnie wyszorować)
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Jajka, żółtka, szczyptę soli i cukier rozkłócić widelcem, dodać śmietankę i jeszcze raz rozmieszać. Dolać soki i skórkę, dokładnie połączyć. Wylać na podpieczony wcześniej spód i piec przez następne 30 minut w temp. 150 C. Wierzch powinien być ścięty. Schłodzić przed podaniem (można też udekorować wierzch plasterkami pomarańczy). 






Smacznego!

4 komentarze:

  1. jak pięknie, kolorowo i energetycznie!świetna tarta:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Rzeczywiście energetyczna i orzeźwiająca :-)

      Usuń
  2. Bardzo słoneczna!
    Może wreszcie wywoła wiosnę?
    :)

    OdpowiedzUsuń