1 kwietnia 2012

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA

Baba drożdżowo-żurawinowo-morelowa z lukrem różanym




Najlepsza Baba Wielkanocna, jaką upiekłam (a uwierzcie mi, piekłam ich już wiele :-)). 
Wzbogacona smakiem żurawin, moreli, cytrusów i odrobiny rumu, oblana lekko kwaskowym lukrem na bazie likieru różanego. 
Niezwykle dostojna i delikatna, wręcz "ulotna" jak chmurka.
Bardzo długo zachowująca świeżość dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków (pełnią tu niezwykle ważną rolę, a są niewyczuwalne w smaku). Babki można upiec na dwa dni przed świętami, nie obawiając się o ich świeżość. 
Nie przerażajcie się opowieściami o tym, jakie są trudne do upieczenia. 
Warto pamiętać o kilku zasadach:
- zawsze świeże składniki dobrej jakości 
- temperatura pokojowa dodawanych składników
- cierpliwość w wyrabianiu ciasta 
- temperatura otoczenia, w której ciasto będzie wyrastało (ciepło, bez przeciągów) 

Baba wielkanocna to kwintesencja smaku i zapachu świąt, po prostu nie może jej zabraknąć na stole. 

Zdecydowanie polecam!



Zapraszam też na inne baby :-) 

                           

baba bakaliowa z rumem  lub  baba karmelowa z wiśniami



Składniki na 2 duże babki:
(dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności 1,9 l) 
  • 950 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki "krupczatki"
  •  2 szklanki letniego mleka
  • 70 g świeżych drożdży
  • 250 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 2 małe jajka
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g stopionego masła
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (ok. 80 ml)
  • kieliszek rumu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • otarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bab
  • masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Wieczór wcześniej do słoika wsypać żurawinę i morele, zalać rumem, zakręcić słoik i odstawić do lodówki. 
Wyjąć na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta, aby owoce nie były zimne. 

Następnego dnia: do dużej miski wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. 

W międzyczasie: stopić i ostudzić masło, żółtka i jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą i białą masę. 
Następnie, gdy rozczyn zacznie pracować, przesiać do niego oba rodzaje mąk, otarte skórki z cytrusów, ziemniaki przeciśnięte przez praskę (bez grudek), dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, aby stało się elastyczne i lśniące (zajmuje to ok. 10-15 minut). Dopiero teraz dodać masło i olej, owoce razem z rumem, skórkę pomarańczową, całość jeszcze raz dokładnie wyrobić (ok. 10 minut), gdyby ciasto się kleiło dosypać trochę mąki. 
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut. 

Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy). 
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi). 
Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Wstawić na dolną półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC  przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 

Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek). 
Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem. 






Lukier różany:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru różanego (można zastąpić innym alkoholem lub samym sokiem z cytryny)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki). 
Polukrować babkę.
Po zastygnięciu lukru przechowywać babkę w torebce foliowej w chłodnym miejscu. 




Malutkie babeczki do koszyczka ze święconką przygotowane w formie do muffinek, 
maleństwa :-) 
Z połowy proporcji otrzymamy ok. 45 babeczek. 


Smacznych Świąt!

12 komentarzy:

  1. Witam, bardzo ciekawy przepis, jednak aby mógł zostać przyjęty do akcji, zgodnie z zasadami powinien zawierać link lub baner akcji :) Proszę o poprawkę, wtedy będę mogła go zaakceptować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, baner znajduje sie na dole strony,
      pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Babka wygląda świetnie, taka puszysta, a jeszcze te dodatki. Musi być rewelacyjna ;) A babeczki są urocze, napatrzeć się nie można ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Szczerze mówiąc jest rewelacyjna, polecam do spróbowania.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Babka wygląda znakomicie, sądząc po przepisie, musi być bardzo smaczna ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna, drożdżowej nigdy nie jadłam.
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź, wyłączyłam.
      Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  5. Witam serdecznie autorkę przepisu i zapewne smakowitego "dzieła"! Mam pytanie: rum jest dość drogim trunkiem, czy muszę mukować butelkę rumu, aby uzyć kieliszka do zamoczenia żurawiny, czy można go czymś zastąpić?
    Pozdrawiam
    też Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie! :-)
      Oczywiście można zastąpić rum, np. wódką.
      Żurawina na pewno pięknie nasiąknie tym smakiem i będzie soczysta.
      Pozdrawiam serdecznie życząc udanych wypieków :-)

      Usuń
  6. Babka wygląda świetnie, babeczki zresztą też..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ozdabiani-przystrojenia- ubarwianie -ciast- uroczymi -urzekającymi kwiatami - jest bardzo romantyczne- a nawet wzruszające- świadczące o dobrym sercu- Wszystko to razem tworzy cud -Można być wdzięczny że tacy ludzie jednak istnieją - Szczęśliwego dnia Pani życzę -

    OdpowiedzUsuń