Najlepsza Baba Wielkanocna, jaką upiekłam (a uwierzcie mi, piekłam ich już wiele :-)).
Wzbogacona smakiem żurawin, moreli, cytrusów i odrobiny rumu, oblana lekko kwaskowym lukrem na bazie likieru różanego.
Niezwykle dostojna i delikatna, wręcz "ulotna" jak chmurka.
Bardzo długo zachowująca świeżość dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków (pełnią tu niezwykle ważną rolę, a są niewyczuwalne w smaku). Babki można upiec na dwa dni przed świętami, nie obawiając się o ich świeżość.
Nie przerażajcie się opowieściami o tym, jakie są trudne do upieczenia.
Warto pamiętać o kilku zasadach:
- zawsze świeże składniki dobrej jakości
- temperatura pokojowa dodawanych składników
- cierpliwość w wyrabianiu ciasta
- temperatura otoczenia, w której ciasto będzie wyrastało (ciepło, bez przeciągów)
Baba wielkanocna to kwintesencja smaku i zapachu świąt, po prostu nie może jej zabraknąć na stole.
Zdecydowanie polecam!
Zapraszam też na inne baby :-)
baba bakaliowa z rumem lub baba karmelowa z wiśniami
Składniki na 2 duże babki:
(dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności 1,9 l)
- 950 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki "krupczatki"
- 2 szklanki letniego mleka
- 70 g świeżych drożdży
- 250 g cukru pudru
- 8 żółtek
- 2 małe jajka
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g stopionego masła
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (ok. 80 ml)
- kieliszek rumu
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z cytryny i pomarańczy
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bab
- masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Wieczór wcześniej do słoika wsypać żurawinę i morele, zalać rumem, zakręcić słoik i odstawić do lodówki.
Wyjąć na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta, aby owoce nie były zimne.
Następnego dnia: do dużej miski wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W międzyczasie: stopić i ostudzić masło, żółtka i jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą i białą masę.
Następnie, gdy rozczyn zacznie pracować, przesiać do niego oba rodzaje mąk, otarte skórki z cytrusów, ziemniaki przeciśnięte przez praskę (bez grudek), dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, aby stało się elastyczne i lśniące (zajmuje to ok. 10-15 minut). Dopiero teraz dodać masło i olej, owoce razem z rumem, skórkę pomarańczową, całość jeszcze raz dokładnie wyrobić (ok. 10 minut), gdyby ciasto się kleiło dosypać trochę mąki.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut.
Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy).
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi).
Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić na dolną półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek).
Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem.
Lukier różany:
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki likieru różanego (można zastąpić innym alkoholem lub samym sokiem z cytryny)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki).
Polukrować babkę.
Po zastygnięciu lukru przechowywać babkę w torebce foliowej w chłodnym miejscu.
Malutkie babeczki do koszyczka ze święconką przygotowane w formie do muffinek,
maleństwa :-)
Z połowy proporcji otrzymamy ok. 45 babeczek.
Smacznych Świąt!
Witam, bardzo ciekawy przepis, jednak aby mógł zostać przyjęty do akcji, zgodnie z zasadami powinien zawierać link lub baner akcji :) Proszę o poprawkę, wtedy będę mogła go zaakceptować :)
OdpowiedzUsuńWitam, baner znajduje sie na dole strony,
Usuńpozdrawiam :-)
Bardzo fajny przepis. Babka wygląda świetnie, taka puszysta, a jeszcze te dodatki. Musi być rewelacyjna ;) A babeczki są urocze, napatrzeć się nie można ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Szczerze mówiąc jest rewelacyjna, polecam do spróbowania.
UsuńPozdrawiam!
Babka wygląda znakomicie, sądząc po przepisie, musi być bardzo smaczna ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńpiękna, drożdżowej nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)
Dzięki za podpowiedź, wyłączyłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie !
Witam serdecznie autorkę przepisu i zapewne smakowitego "dzieła"! Mam pytanie: rum jest dość drogim trunkiem, czy muszę mukować butelkę rumu, aby uzyć kieliszka do zamoczenia żurawiny, czy można go czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
też Basia
Witam serdecznie! :-)
UsuńOczywiście można zastąpić rum, np. wódką.
Żurawina na pewno pięknie nasiąknie tym smakiem i będzie soczysta.
Pozdrawiam serdecznie życząc udanych wypieków :-)
Babka wygląda świetnie, babeczki zresztą też..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńOzdabiani-przystrojenia- ubarwianie -ciast- uroczymi -urzekającymi kwiatami - jest bardzo romantyczne- a nawet wzruszające- świadczące o dobrym sercu- Wszystko to razem tworzy cud -Można być wdzięczny że tacy ludzie jednak istnieją - Szczęśliwego dnia Pani życzę -
OdpowiedzUsuń