Bez niej Wielkanoc nie jest świętem, prawda?
A jak fajnie zajadać ostatnie skrawki babki we wtorek poświąteczny! Tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić, nawet najlepsze serniki i paschy.
Kolejna wersja tego cuda to babka z rodzynkami, morelami, skórką pomarańczową i rumem, w którym moczyły się wcześniej bakalie. Lukier też lekko rumowy :-)
To już trzecia baba na blogu; po zeszłorocznej babie żurawinowej z różanym lukrem i tegorocznej babie karmelowej z wiśniami, więc sami możecie zdecydować, które smaki są Waszymi. Ja nie umiałabym podjąć takiej decyzji ;-)
Zdecydowanie polecam!
Wieczór wcześniej morele i rodzynki sparzyć na sitku wrzącą wodą, przełożyć do słoiczka i zalać rumem lub wódką. Szczelnie zakręcić i zostawić do następnego dnia.
Wszystkie składniki baby powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto powinno wyrastać w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów.
Składniki ciasta drożdżowego:
(dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności ok. 1,2 l)
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 120 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 ml rumu (do ciasta)
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy (bez białych części)
- 50 g rodzynek
- 50 g moreli
- 50 ml rumu (lub wódki) do namoczenia moreli (można użyć soku jabłkowego lub wody)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- bakalie do ozdobienia
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące). Dodać olej, odstawić.
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdże, dokładnie wymieszać (mleko nie może być gorące, bo drożdże zginą).
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Bakalie odsączyć na sitku, morele pokroić na małe kawałeczki.
Bakalie odsączyć na sitku, morele pokroić na małe kawałeczki.
Jajko ubić z żółtkami i cukrem na puszystą i białą masę, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną i alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Dodać masło wymieszane z olejem, bakalie i wyrabiać przez następne 10 minut, aż będzie lśniące i będzie odstawać od ręki.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny (lub do podwojenia objętości).
Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy).
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi).
Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić na środkową półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek).
Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem.
Lukier rumowy:
- 2 szklanki cukru pudru, przesianego
- 4 łyżki rumu
- 2 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki).
Polukrować babki. Wierzch dowolnie ozdobić.
Po zastygnięciu lukru przechowywać babkę w torebce foliowej w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Pycha wygląda ta twoja baba :)
OdpowiedzUsuńA co z bakaliami ?
OdpowiedzUsuńDzięki za spostrzegawczość. Można je dodać na każdym z początkowych etapów wyrabiania ciasta :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia