8 maja 2012

TORT PRAWDZIWIE CZEKOLADOWY

Tort czekoladowy z likierem i wiśniami 


Tort tak bardzo czekoladowy, jak to tylko można sobie wyobrazić!
Podstawą jest delikatny i cienki spód z gorzką czekoladą, przygotowany bez użycia mąki. 
Wierzch okrywa dostojna warstwa musu z mlecznej i gorzkiej czekolady z dodatkiem likieru Baileys, pod którym schowały się lekko kwaśne wiśnie.
Nie potrzeba nic więcej, wystarczy filiżanka dobrej kawy!

Składniki ciasta:
  • 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 12 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka wody 
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 24 cm
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. 
Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. 
Żółtka utrzeć na puszysty krem dodając cukier puder. 
Przesiać kakao wymieszane z mąką ziemniaczaną, dodać czekoladę i wodę, dokładnie wymieszać. 
Porcjami, delikatnie wmieszać białka (uważając, aby masa nie opadła). 
Wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec przez ok. 10-15 minut. 
Ostudzić. 

Masa czekoladowa: 
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietanki tortowej (30% tłuszczu)
  • 1/2 szklanki likieru, np. Baileys
Dodatkowo:
  • słoik wydrylowanych wiśni, odsączonych z zalewy 
  • 1 łyżeczka kakao (do dekoracji) 
Czekolady połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera). 
Dodać śmietankę, podgrzewać razem w kąpieli do momentu połączenia, ostudzić. 
Wstawić do lodówki i schładzać przez 2 godziny. 
Dodać zimny likier, wymieszać. 
Przy pomocy miksera ubić na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty (do momentu, aż masa stanie się napowietrzona i jaśniejsza). 

Na ostudzony spód wyłożyć wiśnie, na wierzch masę czekoladową, wyrównać. 
Schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować odrobiną kakao przesianego przez sitko. 


Smacznego!

Inspiracje: Magazyn "Kuchnia" 6'2011

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Idealnie czekoladowyyyyy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, 100% czekoladowe smaki, to coś co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie im bardziej czekoladowo, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam go sobie na urodziny:) pierwszy raz w życiu robiłam tort i wyszedł przepyszny:) Zamiast Baileys'a dodałam zwykły likier czekoladowy. nie przepadam za tortami, ale ten jest naprawdę dobry;) ledwo udało mi się zostawić kawałek dla nieobecnej na imprezie teściowej:)

    OdpowiedzUsuń