15 czerwca 2012

CALZONE DLA KIBICÓW

...czyli chrupiące włoskie pieczone pierożki pełne nadzienia



Hiszpanie mają swoje empanadas, Grecy kruche wypieki z ciasta filo, natomiast Włosi pyszne i wypełnione po brzegi calzone. 
W zasadzie jest to pizza w zdecydowanie odmiennej wersji, z której gorący ser wylewa się z chrupiącego ciasta. 
Idealne do zabrania na piknik lub na lunch w pracy. Nieocenione podczas żywego piłkarskiego kibicowania! :-) 
Składniki nadzienia na pewno macie w lodówce; odrobina sera, wędliny, cebulka, czosnek pomidor, świeże lub suszone zioła i pieczarki. 
Z powodzeniem można też wykorzystać grillowane warzywa z obiadu lub szpinak przygotowany jak do tartaletek z łososiem.
Wszystkie składniki zostały odchudzone, a ciasto dodatkowo wzbogacone zdrową mąką orkiszową pełnoziarnistą i całym mnóstwem typowo włoskich ziół. 
Smacznego kibicowania!


Składniki ciasta: 
(na 8 pierożków)
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pełnoziarnistej pszennej
  • 300 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku (opcjonalnie) 
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu

Masło stopić, dodać mleko  i ostudzić do letniej temperatury.
Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować). 
Do dużej miski przesiać mąki, dodać rozczyn, oliwę, sól i przyprawy. 
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów naczynia). 
Uformować kulę, wierzch posmarować oliwą , odłożyć do miski.  
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę). 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. 
Każdą z nich wyrobić krótko na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągły placek o średnicy 15 cm. 
Na środku każdego ułożyć 1/8 część wystudzonego, przygotowanego wcześniej nadzienia, zostawiając 2 cm wolne brzegi. 
Złożyć w pół formując calzone, jednocześnie bardzo dokładnie skleić brzegi, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. 
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując 5 cm odstęp między pierożkami. 
Przykryć ściereczką i całość odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 ºC
Wierzch calzone posmarować rozmąconym jajkiem. 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złoty. 


Nadzienie pieczarkowe:
  • 400 g pieczarek, dokładnie umytych, oczyszczonych i pokrojonych
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz i sól morska do smaku
  • 200 g szynki
  • 100 g kabanosów drobiowych (opcjonalnie)
  • 125 g mozzarelli, porwanej na drobne kawałki
  • 2 małe oscypki, drobno starte
  • 1 łyżka natki pietruszki
Patelnię teflonową rozgrzać, wrzucić na nią pieczarki i smażyć na dużym ogniu często mieszając, dopóki sok nie odparuje. 
Dodać oliwę, czosnek i cebulę, podsmażyć przez 3 minuty. 
Dodać szynkę, kabanosy, bazylię, oregano i pomidory, smażyć przez kolejne 5 minut, aż pomidory się rozpadną a całość wyraźnie zgęstnieje. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. 
Do zimnej masy dodać mozzarellę, oscypek i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. 



Smacznego!


Kuchnia Bardzo Włoska 2012

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja też, są idealne na piknik (ostatnio na Pustyni Błędowskiej) :-)

      Usuń
  2. Wspaniale wyglądają. Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham włoskie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam włoską kuchnię a pierożki wyglądają zabójczo, od dziś tydzień włoski w Lidlu, właśnie wybieram się na zakupy po jakieś przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu zrobliliśmy je dzisiaj z Wojtusiem Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :-)
      Nam też bardzo smakują i znikają bardzo szybko :-)
      Pozdrawiamy Was serdecznie, buziaki dla Dzieciaków!

      Usuń
  6. Tak przeglądam twoje przepisy i wiesz co? Akurat jutro miałam robić calzone ;)
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń