1 czerwca 2012

LODY DLA DOROSŁYCH :-)

Letnie lody orzechowo-czekoladowo-waniliowo-rumowe




To prezent dla wszystkich dorosłych z okazji Dnia Dziecka (przecież każdy w głębi duszy na zawsze nim pozostaje :-))
Zastanawiałam się nad swoimi ulubionymi słodkimi dodatkami i jednogłośnie wygrały:
czekolada (biała i gorzka), orzechy włoskie, wanilia i rum. 
W taki oto sposób powstał przepis na poniższy smakołyk :-)
Do przygotowania nie potrzeba maszynki do lodów, wystarczy miejsce w zamrażalniku i blender.
Konsystencja pozostaje miękka dzięki dodatkowi rumu (lody nie zamarzają na "kamień"). 
Smakują lepiej niż z najlepszej cukierni :-) 


Składniki: 
(na 4 porcje)

  • 30 g białej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml mleka
  • 60 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i ostudzonych
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
  • 60 ml rumu
Białą i gorzką czekoladę połamać, włożyć do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera). 
Dodać mleko, miód i cukier i całość mieszać do momentu rozpuszczenia cukru (można użyć do tego celu kąpieli wodnej). 
Do mieszanki dodać orzechy, pastę waniliową i całość zmiksować blenderem na gładko
(w tym momencie można przelać masę przez sitko, aby lody były gładsze, ja tego nie robiłam). 
Ostudzić.
Dodać śmietankę i rum, ponownie wymieszać. 
Przelać do czystego i szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. 
Po 3 godzinach mrożenia ponownie zmiksować masę. 
Czynność powtórzyć po kolejnych 2 godzinach. 
Lody gotowe są po ok. 8-9 godzinach. 



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super Blog!
    A pyszne jedzenie to jest to, co nas kręci.

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy"
    Tym razem kolor CZERWONY

    szczegóły na http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na duze dziecko w doroslym ciele przystalo, slinie sie na widok tych lodow!

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak..lody w sam raz dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń