6 czerwca 2012

SŁONE TARTALETKI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

Kruche babeczki ze świeżym szpinakiem, wędzonym łososiem i serowo-śmietanowym wypełnieniem



Świetny sposób na wykorzystanie liści świeżego szpinaku, który tak pięknie wdzięczy się z każdego straganu warzywnego (żal nie kupić, a przejść obojętnie nie można :-))
Kruche ciasto wzbogaciłam o dodatki smakowe, nadające charakteru; suszony czosnek, pomidory w proszku oraz oregano. Oczywiście możecie wykorzystać swoje ulubione przyprawy :-) 
Wypełnienie to czosnkowy szpinak i łosoś o smaku dymu. Całość zalana masą jajeczno-śmietanową z dodatkiem smażonej cebulki, sera i koperku. 
Nie trzeba nic więcej.
Smakują na ciepło i na zimno.
Tartę lub tartaletki można przygotować wykorzystując nadzienie pieczarkowo-boczkowe opisane przy tarcie francuskiej

Składniki ciasta: 
(otrzymamy 2 porcje ciasta, jedną można zamrozić na 30 dni)
(1 porcja wystarczy na 6 sztuk małych tartaletek lub 1 dużą tartę)
  • 275 g mąki
  • 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki drobno otartego oregano
  • 6 foremek na tartaletki (każda o średnicy 10 cm) lub 1 forma do tarty o średnicy 26 cm
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oregano.
Dodać zimne masło i olej, całość rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.
Następnie dodać jajko wymieszane z żółtkiem, całość lekko zagnieść (nie za długo, aby ciasto nie stało się klejące). 
Podzielić na dwie części. 
Każdą z nich szczelnie owinąć folią.
Jedną włożyć do lodówki na 1 godzinę (drugą zamrozić do późniejszego wykorzystania).
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC 
Schłodzone ciasto podzielić na 6 części (jeśli przygotowujemy małe tartaletki) i każdą rozwałkować kolejno na cienki placek.
Wyłożyć nimi foremki (dno i boki). 
Spody nakłuć widelcem
(przy pieczeniu jednej dużej tarty postępujemy podobnie; ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy nim dno i boki formy, spód nakłuwamy widelcem). 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-12 minut (powinny być leciutko złote). 
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć do nich porcję szpinaku i łososia.
Wierzch przykryć polewą.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ºC przez kolejne 20-25 minut. 
Podawać ciepłe lub zimne. 



Szpinak:
  • duży pęczek świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
W dużym garnku lekko rozgrzać oliwę, dodać szpinak (uwaga: jeśli oliwa będzie zbyt mocno rozgrzana to po dodaniu mokrego szpinaku może pryskać!) i czosnek. 
Dusić przez 3 minuty (aż szpinak straci jędrność). Ostudzić. 
Ze szpinaku wycisnąć sok (wylać), całość pokroić drobno nożem.
Przełożyć do miski, dobrze doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem. 

Sos śmietanowy:
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pojemnik (200 g) kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 50 g startego sera "Bursztyn"
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • dodatkowo:
  • 100 g wędzonego na zimno łososia

Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor, ostudzić. 
Do miski wlać śmietanę, dodać cebulkę, 2 jajka, ser, koperek, sól i pieprz.
Wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. 

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak, uwielbiam łososia i ciasto kruche również :)
    Super pomysł na letni i pożywny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiad pożywny, choć lekki :-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. zapraszam, porcja gotowego ciasta czeka w zamrażarce, więc przygotowanie całośći to zaledwie 30 minut :-)

      Usuń
  3. to chyba coś dla mnie...dla prawie wegetarianki czyli jaroszki ;) wygląda przepysznie i muuuuszę to wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, bo są z całą pewnością tego warte :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis, wczoraj zrobiłam tę tartę, wyszła super :) Jeszcze jej co prawda nie próbowałam, będzie dzisiaj na lunch, ale myślę, że będzie ok ;) Zamiast kwaśnej śmietany użyłam kefiru wymieszanego z odrobiną śmietany 18%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z kefirem, następnym razem tak spróbuję :-)
      Daj znać, czy Ci smakowały :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. podoba mi się dodanie do ciasta przypraw muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wyszła rewelacyjna :D! To była moja pierwsza,ale i tak zniknęła szybciutko:)dziękuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Najgorszy przepis na ciasto jaki kiedykolwiek upiekłam.

    OdpowiedzUsuń