Krucha maślana tarta migdałowa z nadzieniem ze słodkich brzoskwiń i moreli
Tarta jest kwintesencją smaków lata, po prostu :-)
Nie będę o niej długo pisała, niech zdjęcia będą zaproszeniem do uczty :-)
Pyszne i kruche maślane ciasto migdałowe pełne owocowego nadzienia, które niemal wypływa z formy.
Letnie i pachnące pomarańczowe morele cudnie współgrają z brzoskwiniami, rumem i skórką z pomarańczy.
Przepis jest letnią wersją słynnej Tarty z Linzu, jednak, aby nadać mu lekkości, zrezygnowałam z kakao, a do moreli dodałam brzoskwinie i niezwykle aromatyczną skórkę.
Polecam do spróbowania!
Nadzienie brzoskwiniowo-morelowe:
- 750 g dojrzałych moreli
- 750 g dojrzałych brzoskwiń
- ok. 200 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- odrobina startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
Morele i brzoskwinie umyć, osuszyć, podzielić na połowy i usunąć pestki.
Na patelnię teflonową wsypać cukier i dodać miód. Postawić na średnim ogniu i rozpuścić, do otrzymania karmelu (mieszać od czasu do czasu).
Dodać połówki moreli i brzoskwiń i gotować przez ok. 10 minut, często mieszając.
Owoce wyjąć na talerz, pozostały syrop gotować na dużym ogniu mieszając (syrop powinien się zredukować do 1/3 i wyraźnie zgęstnieć, trwa to ok. 6 minut).
Dodać połówki podgotowanych moreli i brzoskwiń, rum i skórkę z cytryny (jeśli używamy), pogotować przez następne 5 minut.
Ostudzić.
(gotowe nadzienie, kiedy jest jeszcze gorące, przełożyć do suchych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Świetnie smakują, szczególnie w zimie, kiedy letni smak owoców jest niezastąpiony i bardzo żywy :-)).
(gotowe nadzienie, kiedy jest jeszcze gorące, przełożyć do suchych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Świetnie smakują, szczególnie w zimie, kiedy letni smak owoców jest niezastąpiony i bardzo żywy :-)).
Składniki ciasta:
- 210 g mąki pszennej, przesianej
- 110 g mielonych migdałów
- 90 g cukru
- 180 g masła, schłodzonego
- 2 żółtka dużych jajek
- papier do pieczenia
- forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
- dodatkowo: 40 g mielonych migdałów do wysypania spodu ciasta
Mąkę, migdały i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki.
Dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść ciasto.
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko).
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.
Wstawić formę z ciastem i podpiec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić.
Ciasto posypać dodatkowymi migdałami, wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie morelowo-brzoskwiniowe.
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm, pociąć na wąskie paseczki, którymi ozdobić wierzch tortu.
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne 35 minut w temp. 180 ºC .
Ostudzić na kratce kuchennej.
Najlepsze jest lekko ciepłe ciasto podane z łyżką bitej śmietany lub lodami miętowymi domowej roboty.
Smacznego!
wooow!! Jest przepiękna!!
OdpowiedzUsuń:)
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję :-) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBasiu dlaczego nie mieszkacie bliżej mniam z chęcią zgłosilibyśmy się na testerów. Uściski
OdpowiedzUsuńhaha :-) :-) Odległość nie jest taka duża :-)
UsuńBuziaki duże dla Was :-)
Aż mi się słodkiego zachciało :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tak późno jest i moreli nie mam w domu :D Byłoby nocne pieczenie :D
Mnie też :-)
UsuńCzasami tak piekę w środku nocy... :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Wspaniala tarta ! Juz same skladniki zachecaja. Moze jak przejdzie obecna fala upalow to upieke bo jakos trudno piec przy niemal 40 ° temp. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zdecydowanie! No tak, w upał to nawet jeść się za bardzo nie chce :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!