1 sierpnia 2012

TARTA MORELOWO-BRZOSKWINIOWA Z MIGDAŁAMI

Krucha maślana tarta migdałowa z nadzieniem ze słodkich brzoskwiń i moreli



Tarta jest kwintesencją smaków lata, po prostu :-)  
Nie będę o niej długo pisała, niech zdjęcia będą zaproszeniem do uczty :-) 
Pyszne i kruche maślane ciasto migdałowe pełne owocowego nadzienia, które niemal wypływa z formy. 
Letnie i pachnące pomarańczowe morele cudnie współgrają z brzoskwiniami, rumem i skórką z pomarańczy.
Przepis jest letnią wersją słynnej Tarty z Linzu, jednak, aby nadać mu lekkości, zrezygnowałam z kakao, a do moreli dodałam brzoskwinie i niezwykle aromatyczną skórkę.
Polecam do spróbowania!

Nadzienie brzoskwiniowo-morelowe: 
  • 750 g dojrzałych moreli
  • 750 g dojrzałych brzoskwiń
  • ok. 200 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • odrobina startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
Morele i brzoskwinie umyć, osuszyć, podzielić na połowy i usunąć pestki. 
Na patelnię teflonową wsypać cukier i dodać miód. Postawić na średnim ogniu i rozpuścić, do otrzymania karmelu (mieszać od czasu do czasu). 
Dodać połówki moreli i brzoskwiń i gotować przez ok. 10 minut, często mieszając. 
Owoce wyjąć na talerz, pozostały syrop gotować na dużym ogniu mieszając (syrop powinien się zredukować do 1/3 i wyraźnie zgęstnieć, trwa to ok. 6 minut). 
Dodać połówki podgotowanych moreli i brzoskwiń, rum i skórkę z cytryny (jeśli używamy), pogotować przez następne 5 minut. 
Ostudzić.
(gotowe nadzienie, kiedy jest jeszcze gorące, przełożyć do suchych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Świetnie smakują, szczególnie w zimie, kiedy letni smak owoców jest niezastąpiony i bardzo żywy :-)). 


Składniki ciasta: 
  • 210 g mąki pszennej, przesianej
  • 110 g mielonych migdałów
  • 90 g cukru
  • 180 g masła, schłodzonego
  • 2 żółtka dużych jajek
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • dodatkowo: 40 g mielonych migdałów do wysypania spodu ciasta
Mąkę, migdały i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść ciasto. 
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć nim dno i boki formy (wysoko). 
Ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 30 minut w lodówce.  
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Wstawić formę z ciastem i podpiec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. 
Ciasto posypać dodatkowymi migdałami, wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie morelowo-brzoskwiniowe. 
Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm, pociąć na wąskie paseczki, którymi ozdobić wierzch tortu. 
Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec przez następne 35 minut w temp. 180 ºC 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Najlepsze jest lekko ciepłe ciasto podane z łyżką bitej śmietany lub lodami miętowymi domowej roboty. 

Smacznego! 


8 komentarzy:

  1. wooow!! Jest przepiękna!!
    :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu dlaczego nie mieszkacie bliżej mniam z chęcią zgłosilibyśmy się na testerów. Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha :-) :-) Odległość nie jest taka duża :-)
      Buziaki duże dla Was :-)

      Usuń
  3. Aż mi się słodkiego zachciało :)
    Szkoda, że tak późno jest i moreli nie mam w domu :D Byłoby nocne pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też :-)
      Czasami tak piekę w środku nocy... :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Wspaniala tarta ! Juz same skladniki zachecaja. Moze jak przejdzie obecna fala upalow to upieke bo jakos trudno piec przy niemal 40 ° temp. ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! No tak, w upał to nawet jeść się za bardzo nie chce :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń