19 listopada 2012

TARTALETKI Z GRUSZKĄ

Kruche, kakaowe tartaletki z masą frangipan (czekoladowo-migdałową) i soczystymi gruszkami 



Kiedy je zobaczyłam w książce "Złota księga Czekolady" wiedziałam, że muszę je upiec, aby poznać ten smak!
Czekałam jedynie na cudny polski sezon gruszkowy, aby wykorzystać najlepsze składniki. 
Nigdy wcześniej nie piekłam ciast z masą frangipan; składa się z czekolady, masła, migdałów i jajek i jest pyszna, ponieważ po upieczeniu jest chrupiąca na zewnątrz i delikatna jak suflet w środku. 
Wykorzystałam kruchy, kakaowy spód z pysznej i klasycznej tarty morelowej, ponieważ, w mojej opinii, nie ma sobie równych. 
A soczyste gruszki zatopione w masie czekoladowej tylko dopełniają całości. 
Zdecydowanie polecam! 


Składniki ciasta: 
(na 12 dużych tartaletek - można przygotować ciasto i połowę zamrozić do późniejszego wykorzystania) 
  • 180 g mąki pszennej, przesianej
  • 110 g mielonych migdałów
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru
  • 180 g masła, schłodzonego
  • 2 żółtka dużych jajek
  • 12 foremek na tartaletki (każda o średnicy 10 cm)
Mąkę, migdały, cukier i kakao wymieszać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnić palcami, do uzyskania kruszonki. 
Dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść ciasto. 
Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny, można na całą noc). 
Piekarnik rozgrzać do 190 ºC . 

Schłodzone ciasto podzielić na 12 części i każdą rozwałkować kolejno na cienki placek.
Wyłożyć nimi foremki (dno i boki). 
Spody nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 7 minut (powinny być leciutko złote). 
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć do nich porcję masy frangipan i połowę gruszki (z wydrążonym gniazdem nasiennym). 

Ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez kolejne 15-20 minut. 
Podawać ciepłe lub zimne. 

Masa frangipan: 
  • 250 g pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 30 g mąki pszennej
  • 120 g zmielonych migdałów
  • dodatkowo:
  • 6 gruszek obranych, podzielonych na połowy, z wydrążonym gniazdem nasiennym 
  • 4 łyżki dżemu morelowego, stopionego, do posmarowania wierzchu tartaletek 
Czekoladę i masło przełożyć do miski i ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, aby woda nie dotykała miski. Stopić, ostudzić. 
Migdały zmieszać z mąką, odstawić.  
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
Połączyć czekoladę z masłem, migdały z mąką i jajka. 
Tak przygotowaną masę nakładać do 2/3 wysokości podpieczonych babeczek. 
Na wierzchu ułożyć połowę gruszki.  
Ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez kolejne 15-20 minut. 
Podawać ciepłe lub zimne. 





Smacznego! 

Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis na kruche ciasto zmodyfikowany, masa frangipan - sposób przygotowania zmodyfikowany)

8 komentarzy:

  1. Wygladaja super, a te migdały w masie muszą być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jaka pychota, gruszki z taką masą na pewno są obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) świetny pomysł na deser:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja uroczo z tymi gruszkami :) Czestuje sie jedna tartaletka :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladają i pewnie smakują bosko....:)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bosko! Uwielbiam połączenie gruszek z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń