Prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu chlebek.
Powstaje zazwyczaj w międzyczasie, niespiesznie, choć zadziwiająco szybko.
I nigdy nie ma go wystarczająco dużo, aby został na śniadanie następnego dnia!
Świetny do maczania w oliwie lub gęstym sosie, z powodzeniem zastępuje łyżkę :-)
Zdecydowanie polecam!
Inne pyszne włoskie chlebki:
focaccia z karmelizowaną cebulką
focaccia z fetą i oliwkami
focaccia z oliwkami i mozzarellą
Składniki:
(na 1 chlebek)
Do letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 6 minut). Dodać połowę sera, czosnek i cały rozmaryn, ponownie lekko zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić.
Uformować okrągły placek o średnicy ok. 20 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC. Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą i i posypać pozostałym startym serem. Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (do zezłocenia).
Ostudzić na kratce kuchennej.
Smacznego
!
Taka jak lubię, aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńFocaccio polecam spróbować z serem corregio. Podpatrzyłem to w Dominium. Naprawdę daje świetny smak! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź i inspirację, na pewno spróbuję, ale z polskim "Bursztynem", który jest po prostu jedyny i z całą pewnością może zastąpić parmezan :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
juz tu czuję cudowny aromat rozmarynu..
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy... Od razu sobie wyobrażam, jakie to musiało być pyszne...
OdpowiedzUsuńbędę próbowała focacci (jakiejkolwiek)..bo jak dotąd nie miałam przyjemności zatopić w nią zęba
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoskie chlebki:)!
OdpowiedzUsuń