24 stycznia 2013

FOCACCIA ROZMARYNOWA

 Chlebek pachnący wędzonym serem, czosnkiem i rozmarynem 



Prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu chlebek.

Powstaje zazwyczaj w międzyczasie, niespiesznie, choć zadziwiająco szybko.
I nigdy nie ma go wystarczająco dużo, aby został na śniadanie następnego dnia!
Świetny do maczania w oliwie lub gęstym sosie, z powodzeniem zastępuje łyżkę :-)
Zdecydowanie polecam! 

Inne pyszne włoskie chlebki:
focaccia z karmelizowaną cebulką
focaccia z fetą i oliwkami
focaccia z oliwkami i mozzarellą


Składniki: 

(na 1 chlebek) 






  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml wody źródlanej (szklanka)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g żółtego, wędzonego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • szczypta rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia

  • Do letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 6 minut). Dodać połowę sera, czosnek i cały rozmaryn, ponownie lekko zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić. 
    Uformować okrągły placek o średnicy ok. 20 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºCWierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą i i posypać pozostałym startym serem.  Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (do zezłocenia). 
    Ostudzić na kratce kuchennej. 




    Smacznego

    7 komentarzy:

    1. Taka jak lubię, aromatyczna :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Focaccio polecam spróbować z serem corregio. Podpatrzyłem to w Dominium. Naprawdę daje świetny smak! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dzięki za podpowiedź i inspirację, na pewno spróbuję, ale z polskim "Bursztynem", który jest po prostu jedyny i z całą pewnością może zastąpić parmezan :-)
        Pozdrawiam serdecznie!
        Basia

        Usuń
    3. juz tu czuję cudowny aromat rozmarynu..

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam takie rzeczy... Od razu sobie wyobrażam, jakie to musiało być pyszne...

      OdpowiedzUsuń
    5. będę próbowała focacci (jakiejkolwiek)..bo jak dotąd nie miałam przyjemności zatopić w nią zęba

      OdpowiedzUsuń