Pomysł na szybki śniadaniowy chlebek pełen smaku - takiego nie kupicie nigdzie :-)
Uwielbiam ten chlebek za jego prostotę, niesamowity smak i szybkość wykonania :-)
Powstaje tak od niechcenia, w międzyczasie gotowania lub czytania ulubionej książki.
Nie potrzeba mu specjalnych warunków, poza domowym ciepłem i odrobiną czułości.
Jadłam i piekłam już wcześniej kilka wersji tego cuda:
czosnkową focaccię z fetą i czarnymi oliwkami, w wersji z pełnym ziarnem oraz
focaccię z oliwkami, mozzarellą i pietruszką
i wszystkie nas urzekły.
Tym razem wersja z bogatą w błonnik mąką pełnoziarnistą orkiszową, która ma też wiele innych korzyści (zachęcam do poczytania :-)).
Jako dodatki smakowe karmelizowana cebulka, zielone oliwki i oliwa z oliwek.
Z podanych składników upieczemy jeden duży placek, który szybko znika, odrywany po kawałku...
Jeśli zachowa się jakiś na później to polecam opiec na grillu lub w tosterze, posmarować twarożkiem, położyć plaster żółtego sera, pomidora i cebulki. I wgryźć się w całość tak skonstruowanej kanapki na ciepło... :-)
Jest ktoś chętny?
Składniki:
(na 1 chlebek)
Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, wodę z drożdżami i oliwę i zagnieść ciasto (ok. 10 minut).
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 30 minut).
Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, na wierzch położyć połowę oliwek i karmelizowanej cebulki, krótko wyrobić (do połączenia składników z ciastem).
Uformować okrągły placek o średnicy ok. 20 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ºC.
Wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą, wcisnąć oliwki i posypać pozostałą cebulką.
Na powierzchni zrobić małe zagłębienia palcami.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do zezłocenia).
Karmelizowana cebula:
Źródło inspiracji: Linda Doeser "Pieczenie chleba" (przepis zmodyfikowany)
Karmelizowana cebula:
- 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka (po obraniu)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu winnego (jabłkowy lub inny, użyłam octu z sherry)
Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez ok. 30 minut na wolnym ogniu (powinna stać się rumiana i zmniejszyć objętość), od czasu do czasu mieszając.
Dodać sól i cukier, smażyć na dużych ogniu przez minutę, następnie dodać ocet i smażyć przez kolejną minutę, ciągle mieszając.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Odstawić do ostygnięcia.
P.S. Do przygotowania focacci potrzebujemy połowy ilości karmelizowanej cebulki - pozostałą, gorącą przełożyłam do czystego słoiczka, a później wykorzystałam do tostów.
Można ją przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!P.S. Do przygotowania focacci potrzebujemy połowy ilości karmelizowanej cebulki - pozostałą, gorącą przełożyłam do czystego słoiczka, a później wykorzystałam do tostów.
Można ją przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
P.S. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Idealny do kanapek.
Źródło inspiracji: Linda Doeser "Pieczenie chleba" (przepis zmodyfikowany)
ja poproszę taką kanapkę:)))
OdpowiedzUsuńprezentuje się... całkiem, całkiem :]
OdpowiedzUsuńpycha ! :-)
OdpowiedzUsuńwczoraj wieczorem miałam ochotę na coś dobrego, kanapka, pizza, sama nie wiedziałam, gdybym zobaczyła ten wpis to na pewno byłaby focaccia :)
OdpowiedzUsuńmmm.. wygląda apetycznie, a focciate baaardzo lubię- to na pewno też by mi spasowało, szczególnie z takimi dodatkami:)
OdpowiedzUsuńAle cuda u Ciebie! Chcialabym zjesc to już teraz, a nie czekac pare godzin aż się zrobi ;) :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na kanapeczkę :-)
OdpowiedzUsuńMoje smaki...:))))))!
OdpowiedzUsuńFaktycznie świetne poranne pieczywo.Tylko kto by mi to rano zrobił?Siedzę nocami,a rano ledwo się wyrabiam do pracy,ale się zmobilizuję.Może w pracy go zrobię.Tyle razy się przymierzałem,a tylko raz go robiłem.Pysznie wygląda,tak samo jak te rogale.
OdpowiedzUsuńpyszne i apetyczne kanapki, chętnie bym zjadła takie na śniadanie!
OdpowiedzUsuń