23 stycznia 2013

KOPIEC BANANOWO-CZEKOLADOWY, DOMOWY

Pysznie czekoladowe ciasto z kremową, lekko cytrynową masą i bananami 



Nie lubię ciast z proszku i po prostu ich nie używam. W tym temacie mam swoje jasne zdanie i chyba nic nie jest w stanie go zmienić.
Muszę przyznać, że dawno temu zawodowo smakowało mi jedno, znanej firmy, bowiem masa nie była masą z górą zagęstników i sztucznych dodatków, ale była to prawdziwa masa ze śmietanki kremówki. 
A przecież można takie zrobić w domu. I nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to domowe jest dużo lepsze. 
Wiemy, co dodajemy do środka i jaka jest jakość tych składników. 
Jakiś czas temu zakochałam się w babeczkach czekoladowych z bananami, dlatego te smaki były motywem przewodnim. 
Ciasto czekoladowe na pewno już znacie, bowiem okazało się przepyszne w cieście ekstremalnie czekoladowym .
Masa nie zawiera żelatyny ani żadnych zagęstników, wystarczy serek mascarpone i śmietanka. 
Do tego odrobina mlecznej czekolady, skórka z cytryny i banany. 
Zdecydowanie polecam! 




Składniki ciasta:
  • 30 g kakao
  • 35 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml wrzącej wody 
  • 45 g masła
  • 100 g cukru zwykłego
  • 25 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu, słodkiej
  • 50 ml mleka 
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 24 cm 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je z lodówki na min. 3 godziny przed pieczeniem. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (bez brzegów). 
Kakao przełożyć do miski, dodać połamaną czekoladę i zalać wrzącą wodą. Wymieszać do rozpuszczenia składników i ostudzić. 
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przesiać. 
W dużej misce roztopić masło (stawiając nad garnkiem z wrzącą wodą). 
Dodać cukier biały i brązowy oraz szczyptę soli. 
Utrzeć mikserem na średnich obrotach przez ok. 4 minuty. 
Następnie dodać jajko i nadal ucierać, aż cukier się rozpuści a masa napowietrzy (przez ok. 5 minut). 
Wyłączyć mikser. Do mieszanki dodać mąkę z dodatkami, ostudzoną czekoladę z kakao, mleko i śmietankę. 
Ponownie wymieszać mikserem ustawionym na małe obroty tylko do wymieszania składników (ok. 2 minuty). 
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC.
Ciasto przelać do przygotowanej uprzednio tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut (na początku ciasto będzie dość rzadkie, ale takie mam być). 
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
W razie potrzeby piec dłużej. 
Ostudzić na kratce kuchennej (można je upiec dzień wcześniej, wtedy będzie łatwiej przekroić). 




Masa cytrynowa: 
  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % tłuszczu, słodkiej, bardzo dobrze schlodzonej
  • ok. 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, wg upodobań) 
  • skórka otarta z 1/3 dokładnie umytej i sparzonej cytryny(bez białych części) 
  • ok. 50 g mlecznej czekolady, drobno pokrojonej lub startej 
  • dodatkowo:
  • 2 duże banany
  • sok z połowy cytryny
Banany obrać, przekroić poziomo i pionowo na pół, zanurzyć w soku z cytryny i na chwilę odstawić. 

Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlać śmietankę kremówkę. 
Ubić na sztywno mikserem. 
Dodać skórkę z cytryny i czekoladę, dokładnie wymieszać. 

Złożenie ciasta: 

Łyżeczką wydrążyć środek ciasta (0,5 cm wgłąb), zostawiając nietknięte 1 cm brzegi.
Okruchy odłożyć na bok.  
Wydrążone miejsce posmarować 1/5 ilości masy, na wierzch wyłożyć banany wyjęte z soku z cytryny (dzięki temu nie staną się ciemne). 
Wierzch przykryć kopułą z pozostałej masy (bez 1 cm brzegów). 
Wierzch ozdobić pozostałymi okruszkami ciasta. 
Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 







Smacznego! 

Inspiracje: Blog "Moje Wypieki" - przepis i sposób przygotowania ciasta zmodyfikowany (dziękuję Pani Dorocie :-))

8 komentarzy:

  1. domowy kopiec kreta.. ach!
    lubię strasznie. banany, czekolada, kakao i cuuudowny krem. mniaam :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrób mi taki na jutro- na urodziny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Kopiec kreta był też moim ulubionym ciastem swego czasu, ale już od dawna nie piekę nic z torebki, wypróbuję Twój wariant :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiał fantastycznie smakować...:)! Zazdroszczę...;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham to ciasto, życzę sobie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. woooww! ale piękny kopiec:)
    kocham to ciasto!

    OdpowiedzUsuń