18 lutego 2013

ROGALIKI KARMELOWO-ORZECHOWE

Drożdżowe domowe rogale z masą czekoladowo-orzechową i posypką orzechową



Najlepsze domowe rogale!!!
Wykorzystałam ciasto z chałki karmelowej, nadzienie zaś to krem czekoladowo-orzechowy, który rozpływa się w ustach.
Wierzch ozdobiony pokruszonymi orzechami laskowymi. I nie trzeba nic więcej, oprócz szklanki ciepłego mleka :-) 
Zdecydowanie polecam, ponieważ takich rogali nigdzie nie kupicie :-) 
Jeśli szukacie nowych rogalikowych inspiracji to zapraszam do obejrzenia innych przepisów.



Składniki ciasta drożdżowego:
(na 16 rogalików)
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/4 szklanki mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 
  • krem orzechowo-czekoladowy jako nadzienie (użyłam Nutelli) 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • ok. 25 g pokruszonych orzechów laskowych do posypania (można pominąć) 
  • papier do pieczenia 
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i całość postawić na dużym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem mieszając w ten sposób cukier. 
Podgrzewać do momentu, aż cukier się stopi, a następnie skarmelizuje, czyli uzyska kolor miodu wielokwiatowego (należy ciągle obserwować mieszankę, gdyż kolor zmienia się w oka mgnieniu). Od razu, ostrożnie, bo karmel jest baaardzo gorący i może pryskać, dodać masło i podgrzewać dalej, aż masło się stopi i możliwe będzie jego wmieszanie do karmelu. 
Zdjąć z ognia i wlać 1/4 szklanki mleka, całość wymieszać, aby powstała jednolita mieszanina (pięknie pachnąca karmelkami znanej firmy). Ostudzić do letniej temperatury. 
Mieszanina powinna mieć taki kolor:



W międzyczasie do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i karmelową. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka (ja dodałam odrobinę więcej mleka).
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. 




Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. 
Podzielić na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy 26 cm, następnie podzielić na 8 części (tak jak pizzę). 
Przy podstawie każdego z trójkątów położyć 1/2 łyżeczki kremu orzechowo-czekoladowego (lub innego nadzienia) i zwijać rogale idąc ku wierzchołkowi. 
Układać na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4 cm między rogalikami. 

Odstawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. 
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Po tym czasie wierzch rogalików delikatnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż staną się złote. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polukrować. 



Smacznego! 

Inspiracje: "Domowy chleb, bułki i bułeczki" opracowany przez Annę Wrońską (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

3 komentarze:

  1. Wspaniale wygladaja:) Od dawna juz mam ochote na takie rogaliki. Koniecznie z orzechowym nadzieniem. Mniam :)

    Pozdrowienia cieple.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, rogaliki to moje ulubione drożdżowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń