26 marca 2013

BABA WIELKANOCNA BAKALIOWA

Drożdżowa babka wielkanocna, pachnąca cytrusami i rumem 



Bez niej Wielkanoc nie jest świętem, prawda? 
A jak fajnie zajadać ostatnie skrawki babki we wtorek poświąteczny! Tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić, nawet najlepsze serniki i paschy. 
Kolejna wersja tego cuda to babka z rodzynkami, morelami, skórką pomarańczową i rumem, w którym moczyły się wcześniej bakalie. Lukier też lekko rumowy :-)
To już trzecia baba na blogu; po zeszłorocznej babie żurawinowej z różanym lukrem i tegorocznej babie karmelowej z wiśniami, więc sami możecie zdecydować, które smaki są Waszymi. Ja nie umiałabym podjąć takiej decyzji ;-) 

Zdecydowanie polecam!


Wieczór wcześniej morele i rodzynki sparzyć na sitku wrzącą wodą, przełożyć do słoiczka i zalać rumem lub wódką. Szczelnie zakręcić i zostawić do następnego dnia.

Wszystkie składniki baby powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto powinno wyrastać w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. 


Składniki ciasta drożdżowego:
(dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności ok. 1,2 l) 
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 ml rumu (do ciasta)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy (bez białych części)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g moreli
  • 50 ml rumu (lub wódki) do namoczenia moreli (można użyć soku jabłkowego lub wody) 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • bakalie do ozdobienia 
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące). Dodać olej, odstawić. 
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdże, dokładnie wymieszać (mleko nie może być gorące, bo drożdże zginą). 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Bakalie odsączyć na sitku, morele pokroić na małe kawałeczki. 
Jajko ubić z żółtkami i cukrem na puszystą i białą masę, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną i alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Dodać masło wymieszane z olejem, bakalie i wyrabiać przez następne 10 minut, aż będzie lśniące i będzie odstawać od ręki. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny (lub do podwojenia objętości). 





Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy). 
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi). 
Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Wstawić na środkową półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC  przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 

Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek). 
Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem. 



Lukier rumowy:
  • 2 szklanki cukru pudru, przesianego 
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki). 
Polukrować babki. Wierzch dowolnie ozdobić. 
Po zastygnięciu lukru przechowywać babkę w torebce foliowej w chłodnym miejscu. 


Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Pycha wygląda ta twoja baba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z bakaliami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za spostrzegawczość. Można je dodać na każdym z początkowych etapów wyrabiania ciasta :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń