27 czerwca 2014

DROŻDŻÓWKI Z KREMEM MIGDAŁOWYM/SEROWYM I CZEREŚNIAMI

Domowe mięciutkie i słodkie bułeczki z owocami



Idealne na śniadanie, drugie śniadanie w pracy lub kolację. U nas z filiżanką ciepłego mleka. 

Ciasto na nie powstało z udziałem zdrowej mąki razowej i małą ilością drożdży, dzięki czemu są długo miękkie i delikatne. Nadzienie to krem migdałowy (użyłam migdałów ze skórką, żeby drożdżówki były bogatsze w błonnik, ale jeśli chcecie możecie użyć migdałów blanszowanych) pachnący orzechami i wanilią. Kilka sztuk zrobiłyśmy z serem, klasycznie, z tego przepisu. Wybierzcie swoją wersję. 
No i czereśnie, najlepsze te ciemne, prawie czarne, lekko kwaskowate, żeby nie było za słodko. 
Zdecydowanie polecam! 
Mój mały Pomocnik był bardzo zadowolony :-) A jak taka drożdżówka szybko zniknęła... :-) 





Składniki ciasta drożdżowego:
(na 12 drożdżówek)
  • 400 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 280 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • ok. 300 g wydrylowanych czereśni (ulubionych, ja użyłam ciemnych) 
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
  • papier do pieczenia


Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.
Krem migdałowo- waniliowy:
  • 400 ml pełnotłustego mleka
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu waniliowego)

Żółtka bardzo dokładnie wymieszać z łyżką mąki i 50 ml mleka (aby nie było grudek). Odstawić.
Resztę mleka (350 ml) zagotować z cukrem, migdałami i pastą waniliową (aromatem lub cukrem wanilinowym). Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 4 minuty, aż masa zgęstnieje. Bardzo często mieszać (łatwo sie przypala). Zestawić z ognia.
Do gorącego wlać mieszaninę jajeczno-mleczną i bardzo dokładnie wymieszać (dość szybko, aby masa pozostała aksamitnie gładka).
Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
Masa powinna "zabulgotać", całość gotować przez 2 minuty od momentu zagotowania (uwaga! łatwo się przypala).
Dokładnie ostudzić (aby nie powstał kożuch wierzch garnka z lekko przestudzonym kremem przykryć folią spożywczą, aby folia dotykała kremu). 


Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 12 części. 
Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, następnie rozwałkować na placek o średnicy 10-12 cm.
Na środek każdego położyć 1 łyżeczkę kjremu i lekko rozsmarować, zostawiając nieposmarowane brzegi. 
Na wierzchu kremu położyć kilka wydrylowanych czereśni, lekko je wciskając w krem. 
Teraz połączyć ze sobą przeciwne końce placka (północ i południe, zachód i wschód), sklejając je na środku bułeczki (słabe sklejenie podczas pieczenia może się przerwać). Uformować drożdżówki lekko je spłaszczając i tworząc prostokąciki (podobnie jak tutaj).
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 5 cm między bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. 
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 185 C. 
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem, następnie powciskać pozostałe jagody (opcjonalnie).  
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Można posypać cukrem pudrem. 


Smacznego! 


Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form:
 

http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php

2 komentarze: