1 kwietnia 2012

WIELKANOCNY MAZUREK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY

Mazurek czekoladowo-karmelowy pachnący pomarańczami



Mój ulubiony pyszny kruchy mazurek na cienkim cieście. Masa czekoladowa ze szczyptą soli morskiej idealnie dopełniającej całości. 
Wierzch zdobiony kandyzowanymi plastrami pomarańczy w karmelu. 
Nic dodać, nic ująć, idealny przepis na Wielkanoc!
Zdecydowany numer 1 wśród mazurków!





Polecam także mazurek 2013: kruchy, orzechowo-chałwowy z gorzką czekoladą, konkurent zeszłorocznego :-) 





Plasterki pomarańczy w karmelu:
  • 2 duże pomarańcze (sparzone i dokładnie umyte)
  • szklanka cukru
  • szklanka wody


Wodę zagotować z cukrem. Pomarańcze pokroić w 5 mm plastry, wyjąć pestki, dodać plastry do gotującego syropu, gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny (plasterki powinny być zanurzone w syropie, z czasem ilość syropu zmniejszy się). Po tym czasie plasterki wyjąć pojedynczo i rozłożyć na papierze do pieczenia, zaś pozostały syrop gotować, aż do otrzymania gęstego karmelu (uwaga: gorące!). Powstałym karmelem pokryć wierzch plasterków, zostawić na całą noc do wyschnięcia. 
Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. 


Składniki ciasta:
(2 mazurki o wymiarach 20cm x 20 cm, lub jeden duży, razem z ozdobami na brzegi)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g krupczatki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka ugotowane (przetarte przez sitko)
  • 2 żółtka surowe
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
Przesianą mąkę posiekać szerokim i chłodnym nożem na stolnicy z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, żółtka gotowane i surowe, śmietanę, pastę waniliową i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. 
Po tym czasie rozwałkować (najłatwiej między 2 arkuszami papieru do pieczenia) do grubości 3 mm, wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Z resztek ciasta przygotować ozdobne brzegi. Schłodzić formy z ciastem w lodówce przez 1 godzinę. 
Piec w temp. 210 ºC  przez ok. 15 minut (do zezłocenia). 
Ostudzić.

Masa karmelowo-czekoladowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli morskiej
  • kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie) 
Masę kajmakową przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać pozostałe składniki i całość podgrzewać na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, gdy tylko składniki się połączą.
Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, poczekać do zastygnięcia.
Ozdobić plasterkami pomarańczy w karmelu. 



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Witam, ponownie proszę o dodawanie banerów lub linków pod zgłaszanymi przepisami. W zasadach akcji napisane jest, że każda zgłaszana notka musi być opatrzona banerem lub linkiem. Nie pisałam tam nic o dodawaniu banera na dole bloga/z boku / na marginesie. Musi być on w notce. rzy każdym zgłaszanym przepisie. To znak, że ten konkretny przepis bierze udział w tej konkretnej akcji.
    Zasady te obowiązują wszystkich :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, dodałam banery pod wpisami.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...apetycznie wygląda! chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto nie jest przesłodzone.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. przepisane! generalnie boję się domowego karmelu, ale dam radę!
      pozdrawiam :)

      Usuń
    3. na pewno dasz radę.
      Smacznych świąt! :-)

      Usuń