Mój ulubiony pyszny kruchy mazurek na cienkim cieście. Masa czekoladowa ze szczyptą soli morskiej idealnie dopełniającej całości.
Wierzch zdobiony kandyzowanymi plastrami pomarańczy w karmelu.
Nic dodać, nic ująć, idealny przepis na Wielkanoc!
Zdecydowany numer 1 wśród mazurków!
Zdecydowany numer 1 wśród mazurków!
Polecam także mazurek 2013: kruchy, orzechowo-chałwowy z gorzką czekoladą, konkurent zeszłorocznego :-)
Plasterki pomarańczy w karmelu:
- 2 duże pomarańcze (sparzone i dokładnie umyte)
- szklanka cukru
- szklanka wody
Wodę zagotować z cukrem. Pomarańcze pokroić w 5 mm plastry, wyjąć pestki, dodać plastry do gotującego syropu, gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny (plasterki powinny być zanurzone w syropie, z czasem ilość syropu zmniejszy się). Po tym czasie plasterki wyjąć pojedynczo i rozłożyć na papierze do pieczenia, zaś pozostały syrop gotować, aż do otrzymania gęstego karmelu (uwaga: gorące!). Powstałym karmelem pokryć wierzch plasterków, zostawić na całą noc do wyschnięcia.
Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Składniki ciasta:
(2 mazurki o wymiarach 20cm x 20 cm, lub jeden duży, razem z ozdobami na brzegi)
(2 mazurki o wymiarach 20cm x 20 cm, lub jeden duży, razem z ozdobami na brzegi)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g krupczatki
- 200 g schłodzonego masła
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka ugotowane (przetarte przez sitko)
- 2 żółtka surowe
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przesianą mąkę posiekać szerokim i chłodnym nożem na stolnicy z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, żółtka gotowane i surowe, śmietanę, pastę waniliową i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. godzinę.
Po tym czasie rozwałkować (najłatwiej między 2 arkuszami papieru do pieczenia) do grubości 3 mm, wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Z resztek ciasta przygotować ozdobne brzegi. Schłodzić formy z ciastem w lodówce przez 1 godzinę.
Piec w temp. 210 ºC przez ok. 15 minut (do zezłocenia).
Ostudzić.
Masa karmelowo-czekoladowa:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli morskiej
- kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Masę kajmakową przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać pozostałe składniki i całość podgrzewać na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, gdy tylko składniki się połączą.
Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, poczekać do zastygnięcia.
Ozdobić plasterkami pomarańczy w karmelu.
Smacznego!
Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, poczekać do zastygnięcia.
Ozdobić plasterkami pomarańczy w karmelu.
Smacznego!
Witam, ponownie proszę o dodawanie banerów lub linków pod zgłaszanymi przepisami. W zasadach akcji napisane jest, że każda zgłaszana notka musi być opatrzona banerem lub linkiem. Nie pisałam tam nic o dodawaniu banera na dole bloga/z boku / na marginesie. Musi być on w notce. rzy każdym zgłaszanym przepisie. To znak, że ten konkretny przepis bierze udział w tej konkretnej akcji.
OdpowiedzUsuńZasady te obowiązują wszystkich :)
Pozdrawiam :)
Rozumiem, dodałam banery pod wpisami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
mmm...apetycznie wygląda! chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto nie jest przesłodzone.
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
przepisane! generalnie boję się domowego karmelu, ale dam radę!
Usuńpozdrawiam :)
na pewno dasz radę.
UsuńSmacznych świąt! :-)