3 lipca 2012

WAKACYJNY TORCIK JAGODOWO-TRUSKAWKOWY

Lekkie ciasto jagodowo-truskawkowe, z delikatną nutą białej czekolady 


Pomysł na lekkie i bardzo wakacyjne ciasto, pełne jagód i truskawek. 
Bardzo kusząca propozycja na letnie popołudnie w ogrodzie. 
Wykorzystałam sprawdzony patent z białego tortu z kiwi i pomarańczami
Skoro mamy zatrzęsienie polskich owoców to właśnie one są podstawą tego ciasta. 
Dzieci na pewno będą zadowolone, a dorośli też się uśmiechną z radości :-) 
Pyszności!
Zdecydowanie polecam!


Składniki ciasta: 
(na 12 porcji)
  • 115 g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżka rumu
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 24 cm

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzać do temp. 180 ºC
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 
Masło utrzeć z cukrem, pastą waniliową i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy.
Dodawać kolejno jajko po jajku, miksując ok. 4 minuty. 
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i rum, miksować przez 1 minutę. 
Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. 
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty, a patyczek wetknięty w środek ciasta i wyjęty  będzie czysty.
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Po ostudzeniu ciasto ponownie ułożyć na spodzie torownicy i zapiąć jej obręcz.  

Biała i puszysta masa:
  • 180 g białej czekolady
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego, słodzonego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 375 ml śmietanki tortowej 30%, bardzo mocno schłodzonej
Serek homogenizowany wyjąć z lodówki, aby zdążył się ocieplić (serek, rozpuszczona czekolada i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę, dzięki czemu masa się nie zwarzy).  
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do garnka z podwójnym dnem i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodną opisałam przy przepisie na Tort Sachera), ostudzić (powinna pozostać płynna).  
Żelatynę dodać do zimnego soku pomarańczowego, pozostawić na 5 minut (w tym czasie żelatyna napęcznieje). 
Wstawić do kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuścić, ostudzić (nie można zagotować). 
Śmietankę lekko ubić (powinna być napowietrzona i swobodnie opadać z łyżki, nie powinna być sztywna). 
Serek przełożyć do miski, dodać cukier, zmiksować. 
Jednocześnie dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę, połowę ubitej śmietanki.
Zmiksować jedynie przez 1 minutę, aż składniki się połączą. 
Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką. 
Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać wierzch, lekko powciskać w masę połowę truskawek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania wierzchu. 

Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody
  • ok. 200 g truskawek
  • ok. 150 g czarnych jagód
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, schłodzić. 
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (powinna jednak pozostać płynna). 
Wierzch tortu udekorować owocami u zalać lekko tężejącą galaretką. 
Ponownie odstawić do lodówki do schłodzenia (w czasie upałów na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc).



Smacznego!

Inspiracje: "Złota księga czekolady" praca zbiorowa (przepis zmodyfikowany)

10 komentarzy:

  1. Basiu, ten Twój tort to prawdziwe wakacje wśród torcików na zimno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-)
    Podczas robienia zdjęć w ogrodzie pszczółki i osy też były zainteresowane! ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje za dodanie wpisu do akcji Słodkie Wakacje ;] pozdrawiam adelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Basiu to jest właśnie wakacyjny torcik:) leciutki, kolorowy oj pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak pięknie kojarzący się z letnim czasem :-)

      Usuń
  5. To takie ciasta biedronki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bo biedroneczki są w kropeczki :-)

      Usuń
  6. idealna sceneria dla tortu! rekompensujesz mi brak letniej pogody na pomorzu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i przesyłam go jeszcze więcej :-)
      Pozdrawiam słonecznie!

      Usuń