9 października 2012

CHLEBEK BANANOWO-MARMURKOWY

Zmiksowana wersja chlebka bananowego Nigelli 



Do dziś nie mogę się zdecydować, którą wersję lubię bardziej: klasyczną lub kakaową :-) 
A skoro tak, to czemu ich nie połączyć w jednym wypieku?
I tak powstała wersja marmurkowa: poprzeplatane części białe i ciemne. 
A efekt? Jak zawsze w przypadku chlebka bananowego udany :-) 
Tego smaku po prostu nie da się opisać...a największa zaleta to to, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i baaaardzo bananowe :-) 
Spróbujcie! 




Składniki:
(8-10 porcji)
  • 185 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 300 g bananów (zważonych po obraniu) - najlepiej rozgnieść je przed samym dodaniem do ciasta, gdyż mogą ściemnieć
  • dodatkowo: 
  • 40 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych (dodałam kilka laskowych) 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • papier do pieczenia
  • forma keksowa o wymiarach: 25cm x 10cm x 7 cm 
Włączyć piekarnik i nagrzać do temp. 170 ºC
Formę keksową szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia (zarówno dno jak i boki). 
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, dokładnie wymieszać ręką. 
Do dużej miski dodać roztopione masło, sól i cukier, utrzeć mikserem do momentu rozpuszczenia cukru.
Teraz kolejno dodawać jajka, ciągle ucierając. 
Wmieszać rozgniecione banany, ponownie przesiać mąkę z dodatkami. 
Całość wymieszać mikserem przez ok. 1 minutę (składniki powinny się połączyć). 
Podzielić na dwie części. 
Do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao, orzechy i 1 łyżkę rumu, dokładnie wymieszać. 

Przełożyć do przygotowanej formy, nakładając łyżkę ciasta ciemnego obok białego (lub utworzyć dowolny wzór). 
Wstawić na środkową półkę gorącego piekarnika i piec przez 60-75 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika upewnić się, że ciasto jest upieczone (najlepiej wykałaczką- wbita w środek ciasta po wyjęciu powinna być czysta). 
Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. 



Smacznego!



Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany

)

6 komentarzy:

  1. To tak jak ja, kiedy myślę, która wersja chleba bananowego jest moją ulubioną, zazwyczaj nie umiem się zdecydować. Ta Twoja to zdecydowanie najładniejsza wersja, jaką widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny ten chlebek Basiu. Takiej wersji jeszcze nie probowalam :)

    Pozdrowienia.

    P.S. Foremki do babeczek, o ktore u mnie pytalas mozna np. znalezc tu: http://www.magicznewypieki.pl/produkty/112-forma-silikonowa-na-6-muffinek-w-roznych-ksztaltach.aspx

    http://www.magicznewypieki.pl/produkty/117-forma-silikonowa-na-6-muffinek-w-ksztalcie-paczkow-angielskich.aspx

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd mi się przyznać ,że nigdy nie robiłam chlebka bananowego, mimo ,że tyle o nim słyszałamxD

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda. Do filiżanki kawy jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek bananowy robiłam tylko raz i to dawno, muszę tj wersji spróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny chlebek, a marmurek doskonały, i bardzo pysznie wygląda z chęcią wproszę się na kawkę ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń