22 listopada 2012

PLACUSZKI BABCI

Delikatne placuszki na zsiadłym mleku, z musem jabłkowym



Ich smak to wspomnienie dzieciństwa, kiedy śniadania jadło się leniwie i niespiesznie :-) 
Świetne z cukrem pudrem, domowym dżemem lub konfiturą i szklanką mleka, choć smaczne też na słono z serkiem lub szynką. Co kto lubi! 
Moim ulubionym dodatkiem jest mus jabłkowy z tego przepisu, którego zapas zawsze czeka w szafce kuchennej. 
Placuszki są bardzo delikatne i mięciutkie, a wszystko dzięki wykorzystaniu zsiadłego mleka i odrobiny sody oczyszczonej. 
Jeśli wolicie wersję drożdżową to zapraszam na racuchy z jabłkami
Zdecydowanie polecam! 



Składniki:
  • 250 g zsiadłego mleka
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo: 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania wierzchu
Mleko przelać do miski, dodać cukier, sól, sodę oczyszczoną, jajko i mąkę. 
Całość utrzeć na jednolitą konsystencję bez grudek. 
Ciasto powinno być gęste, gdyby takie nie było należy dodać odrobinę mąki więcej i ponownie dokładnie wymieszać. 
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. 
Po tym czasie nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na teflonowej patelni, na odrobinie oleju, na średnim ogniu (ważne jest, aby płomień nie był zbyt duży, bo wtedy ciasto szybko spali się z zewnątrz, a w środku nadal pozostanie surowe). 

Podawać z ulubionymi dodatkami. 





Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Takie babcine placuszki to uczta dla podniebienia :) Przepysznie wyglądają, a jeśli jeszcze do tego doda się domową konfiturę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominujemy do Liebster blog i z niecierpliwością czekamy na odpowiedzi:) i zapraszamy do zabawy: http://pustykociolek.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-na-pustym-kocioku.html
    pozdrawiamy gorąco :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są takie placuszki....i na śniadanie....i na obiad...i na kolację też się sprawdzą :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki :) z przyjemnością wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń