19 grudnia 2012

TO JUŻ CZAS...

Czas upiec piernik staropolski :-) 




Jeśli w Waszej lodówce lub spiżarni zalega ciasto na piernik staropolski z tego lub podobnego przepisu, to najwyższy czas upiec i złożyć te cuda. 
Ja zrobiłam to wczoraj i już się nie mogę doczekać, kiedy przyjdą Święta :-) 

Pomysłów na nadzienie i polewę może być tyle, ile tylko zdołacie wymyślić. 
Moim ulubionym jest piernik z konfiturą morelową i lukrem królewskim, który wygląda jak oprószony śniegiem :-) I bardzo dumnie prezentuje się na świątecznym stole! 

Powidła śliwkowe lub konfitura malinowa też się cudnie sprawdzą :-) 
Do konfitury można dodać bakalie lub drobno pokrojony marcepan. Można je też wzmocnić rumem lub innym ulubionym alkoholem. 

A Wasz jaki będzie? 

Jeśli szukacie natchnienia to zapraszam: 
lukier cytrynowy
bielszy lukier królewski (bez surowego białka)
lub pyszna polewa czekoladowa





8 komentarzy:

  1. Basiu juz go spróbowałam i... ten piernik jest rewelacyjny! Piernik mojej mamy zawsze jest suchy a ten jest mięciutki i pachnacy. A nadzienie morelowe to świetny pomysł. Nie wiem czy wytrzymam do Świat :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój ulubiony piernik. Ciasto czeka sobie w lodówce a później nie mogę się doczekać, kiedy w końcu będzie można go upiec :-)
      Cieszę się, że smakuje, ale koniecznie daj znać, gdyby zniknął przed świętami :-)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Faktycznie już czas :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. BAsiu! wygląda fantastycznie..

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja kocham pierniki:) u mnie pierników nigdy dość:) pochłonęliśmy przed świętami już 2 a mnie jeszcze mało;)
    teraz mam ochotę na ten twój, bo bosko Ci wyszedł:) a ja kocham wilgotne pierniki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój jeszcze leżakuje w lodówce, jutro zaczynam pieczenie. Nie mogę się doczekać bo pierwszy raz robię ten piernik i nigdy go nie jadłam. Ja przełoże powidłami czekośliwką z odrobiną ciemnego rumu i ozdobię polewą czekoladową:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że będziesz zachwycona!
      Daj znać, jak Ci smakował :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń
  6. Wyszedł piękny :) Ja trochę się zgapiłam czasowo, ale w przyszłym roku na pewno upiekę staropolski :)
    Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń