Najnowsze wydanie "Kuchni" pozytywnie zaskoczyło mnie ciekawym artykułem na temat rogali świętomarcińskich. Przytacza legendę opisującą powstanie rogali; otóż inspiracją do stworzenia smakołyku była podkowa zgubiona przez konia św. Marcina. Odnalazł ją jeden z cukierników i postanowił upiec słodkie rogale kształtem przypominające podkowę i rozdać je ubogim.
Tak powstało to cudo, które dziś chronione jest przez Unię Europejską i musi spełniać pewne normy: ciasto obowiązkowo półfrancuskie, a nadzienie z białego maku z mnóstwem bakalii i aromatem migdałowym. Wierzch polany lukrem i posypany orzechami (oryginalna receptura nie przewiduje innej posypki).
Powinien ważyć od 200 g do 250 g (na domowy "użytek" zrobiłam mniejsze).
Trudno w to uwierzyć, ale co roku w Poznaniu powstaje ich całe mnóstwo, nawet 50 ton!!!!
Dobry rogal rozpada się na kawałki podczas krojenia, ale najlepsze jest to, że koniecznie trzeba się nim dzielić! Więc jeśli upieczecie je w swojej kuchni to pamiętajcie o rodzinie, przyjaciołach i sąsiadach.
Przepis podaję wcześnie, abyście mieli czas na zgromadzenie potrzebnych składników.
Jak co roku największym wyzwaniem będzie zapewne biały mak, ale dla chcącego... :-)
Na wypadek, gdybyście nie mogli go kupić, podaję alternatywne przepisy (jeden z nich bez maku, ale z mnóstwem smaku):
rogale z masą migdałowo-orzechową
rogale marcińskie
Z podanych niżej porcji otrzymamy ok. 24 dużych rogali, więc spokojnie możecie upiec je z połowy porcji lub przygotować mniejsze rogale (te mniejsze będą się krócej piekły).
Masa makowa:
- 500 g białego maku
- 85 g dowolnych orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)
- 85 g rodzynek
- 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 85 g masła
- 500 g cukru
- 330 g okruchów cukierniczych (dodałam biszkopty)
- 5 jajek
- aromat migdałowy (dodałam ok 50 g marcepanu zamiast niego)
Mak zalewamy wrzątkiem (wcześniej sprawdzamy, czy nie ma piasku), przykrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Odcedzamy i mielimy w maszynce (najlepiej dwa razy). Po tym czasie dodajemy do niego rozdrobnione orzechy i bakalie, cukier, roztopione i ostudzone masło. Dodajemy okruszki ciastek, mieszamy. Wbijamy kolejno po jednym jajku i mieszamy sprawdzając, aby masa nie stała się zbyt rzadka (ja użyłam mniejszej ilości okruchów - ok. 200 g i 4 jajka). Nadzienie powinno mieć rwącą się konsystencję. Na koniec dodajemy olejek migdałowy - ja z niego zrezygnowałam i dodałam 50 g marcepanu, aby smak nie był sztuczny.
Ciasto:
- 400 ml mleka
- 20 g drożdży
- 1 kg mąki (użyłam tortowej)
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 120 g masła + 320 g do wałkowania
- dodatkowo:
- mąka do podsypywania stolnicy
- jajko do posmarowania wierzchu
- lukier do posmarowania upieczonych rogali
- orzechy do posypania
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru, drożdże i 4 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodajemy pozostały cukier, ubite jajka z żółtkiem, sól, roztopione masło i mąkę i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk.
Zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Następnie należy je rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 cm x 30 cm (krótsze boki na górze i na dole) na stolnicy lekko oprószonej mąką. Na całej powierzchni rozsmarować miękkie masło (320 g). Złożyć od góry i od dołu, każdy krótszy brzeg w 1/3 wysokości, aby otrzymać 3 warstwy, jedna na drugiej (tzw. zakładka). Dobrze zlepić brzegi i całość ponownie rozwałkować i złożyć jak poprzednio.
Tak uformowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Proces składania i wałkowania powtórzyć jeszcze 3 razy, po każdym złożeniu chłodząc ciasto przez 30 minut.
Przygotowane ciasto zostawić owinięte w folię w lodówce na 1 godzinę (można na całą noc, a wtedy należy je wyjąć na 30 minut przed dokończeniem rogali).
Tak uformowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Proces składania i wałkowania powtórzyć jeszcze 3 razy, po każdym złożeniu chłodząc ciasto przez 30 minut.
Przygotowane ciasto zostawić owinięte w folię w lodówce na 1 godzinę (można na całą noc, a wtedy należy je wyjąć na 30 minut przed dokończeniem rogali).
Ciasto na rogale rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 cm x 70 cm, podzielić na dwie części wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdą z nich podzielić na 10 trójkątów.
Każdy z nich smarować kolejno przygotowanym nadzieniem i zwijać w rulon zaczynając od podstawy, kierując się do wierzchołka. Końcówki zawijać do środka.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze, zostawiając spory odstęp między rogalami (ok 5 cm).
Blachę z rogalami przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 godziny).
Po tym czasie rogale posmarować jajkiem i wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do temp. 220º C.
Piec przez ok. 20-25 minut do zezłocenia rogali.
Ostudzić na kratce kuchennej. Wierzch posmarować lukrem i posypać orzechami.
Smacznego!
Insipracje: Magazyn "Kuchnia" 11,2013 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Basiu to kiedy możemy wpaść żebyś miała się z kim podzielić? ;-)
OdpowiedzUsuńNowa partia będzie 11 listopada, zapraszamy :-)
UsuńDziękujemy za pyszny poczęstunek! Ostatni rogal właśnie został zjedzony do porannej kawy. Niesamowity smak, już sobie drukuję Twój przepis i spróbuje "podrobić" te Twoje cudeńka. Myślę ze łasuch Małżonek, również zachwycony rogalami, chętnie zajmie się wtedy Wojtusiem :) Pozdrawiam!
UsuńCałą przyjemność po naszej stronie :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Relacja z "podrabiania" :) Wyszły smaczne i cudnie pachnące. Nie dowierzałam ze trzeba rozsmarować aż 330g masła ale jak się okazało trzeba :) Tylko, cytując Bartka "Basia miała jakieś inne to ciasto". Przypuszczam że różnica wyszła z tego, że z braku czasu ja swoje wałkowałam tylko 2 razy i schładzałam krócej (nie wspominając o różnicy w talencie do wypieków). Ale i smakują wspaniale, podrzucimy Wam jutro kilka - tak żeby zrealizować cały przepis tj. też w tej części gdzie mowa że trzeba się dzielić :)
UsuńJuż się nie mogę doczekać!!! :-)
UsuńBuziaki
Przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale one śliczne :)!
OdpowiedzUsuń