21 lipca 2014

WIENIEC JAGODOWO-MIODOWY Z POZIOMKAMI I RÓŻĄ

Ptysiowe ciasto parzone, w formie wieńca z kremem śmietankowym z jagodami, podkarpackim miodem spadziowym, poziomkami i konfiturą z róży (moje wymarzone urodzinowe) :-) 



Moje urodzinowe ciasto (ile to już takich letnich wakacji minęło... :-)), które wymarzyłam sobie, kiedy jeszcze była zima, ale smak świeżych jagód i poziomek z poprzedniego sezonu nie dawał o sobie zapomnieć. Jagody i poziomki, obok truskawek, papierówek i moreli, to moje ulubione owoce, których w każde wakacje zjadam w ilościach hurtowych (stąd ostatnio na blogu taka monotematyczność, jeśli chodzi o owoce). 

Ciasto powstaje szybko i prosto. Z najlepszym, bo jagodowo-poziomkowym przełamanym uzależniającym zapachem róży, kremem, który nie jest mdły i zbyt słodki. Idealny na lato :-)  





Składniki ciasta:
(na 1 wieniec) 

  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 55 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (najlepiej wiejskie lub z wolnego wybiegu, bo na nich zdecydowanie lepiej rośnie ciasto)
  • dodatkowo: papier do pieczenia, rękaw cukierniczy lub czysta "koszulka" na dokumenty



Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. 
Nie zdejmując z ognia do wrzącej wody przesiać mąkę i gotować całość przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie stanie się jednolita i połączy w kulę (powinna też odchodzić od brzegów garnka). 
Odstawić na 15 minut do lekkiego ostudzenia. 
Piekarnik nagrzać do 220 ºC
Następnie do masy kolejno wbijać jajka, miksując po każdym dodanym przez 2 minuty. 
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć okrągły wieniec (o średnicy 20 cm i szerokości ok. 3 cm, podczas pieczenia dużo wyrasta). Z reszty ciasta wyszprycować małe kulki (o średnicy ok. 1 cm), które będą ozdobą wierzchu wieńca. 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25 minut (bardzo ważne, aby piekarnik był bardzo gorący). 
Następnie zmniejszyć temperaturę i dopiec wieniec w 160 ºC przez kolejne 30 minut. 
Wyjąć na kratkę kuchenną i ostudzić. 




Mus jagodowo-poziomkowy z różą:
  • szklanka czarnych jagód (bardzo dokładnie umytych) 
  • pół szklanki poziomek (bardzo dokładnie umytych) 
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
  • odrobina skórki otartej z umytej cytryny (bez białych i gorzkich części)
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszane w 2 łyżkach zimnej wody
  • 100 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 % tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej 
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 3 łyżkach zimnej, przegotowanej wody
  • dodatkowo:
  • jagody i poziomki (ok. pół szklanki) 
  • rękaw cukierniczy


Poziomki i jagody zmiksować ze skórką i sokiem z cytryny, odmierzyć 400 ml (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać miód. Wstawić na średni ogień i zagotować, często mieszając.
Wrzący płyn zestawić z ognia, wlać do niego rozrobioną makę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Postawić na ogień i zagotować (powinien powstać gęsty kisiel). Ostudzić w kąpieli wodnej ciągle mieszając.

Wstawić na 2 godziny do lodówki (kisiel można ugotować wieczór wcześniej i przechowywać w lodówce, wierzch przykrywając wcześniej folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Żelatynę rozpuścić, wstawiając naczynko, w której się moczyła, do większego naczynia z gorącą wodą. Ostudzić (powinna być płynna). 
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem przez 1 minutę. Dodać kisiel jagodowo-poziomkowy, żelatynę i konfiturę z róży i jeszcze raz zmiksować, aż masa będzie jednolita (zajmuje to ok. 1 minuty). 


Przełożyć do rękawa cukierniczego i składać deser. 




Wieniec przeciąć wzdłuż, w połowie wysokości, bardzo ostrym nożem. Do powstałego zagłębienia wyłożyć, przy pomocy rękawa cukierniczego, schłodzoną masę owocową (połowę), następnie posypać dodatkowymi owocami, lekko je wciskając w masę. Wyłożyć pozostałą masę (zostawić ok. 2 łyżki), przykryć wierzchnią częścią wieńca. Małe kulki naciąć nożykiem od spodu, wypełnić kremem z rękawa cukierniczego, ozdobić nimi wierzch, przyklejąjąc je masą. 
Posypać cukrem pudrem i schłodzić przez 30 minut. Kroić ostrym nożem. 


Smacznego! 







* najlepsze są świeże ciastka wypełnione masą na chwilę przed podaniem, gdyż ich dłuższe przechowywanie rozmiękcza ciasto. Oczywiście spody można upiec dzień wcześniej, a w dniu podania przeciąć ostrym nożem, rozłożyć na papierze do pieczenia i podpiec przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Dzięki temu szybko odzyskają chrupkość i delikatność. 
Następnie wystarczy je ostudzić, napełnić masami i podać na stół. 
Masy możecie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 




3 komentarze:

  1. Swietne ciasto :d Na pewno kiedyś sprobuje :). Zobaczymy czy mi wyjdzie tak samo samokiwcie :D

    http://crossstitchandbracelets.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbyt urokliwe to ciasto i wydawać by się mogło że aż szkoda go zjeść - ale wystarczy - na pamiątkę zrobić foto -i zerkać co jakiś czas -wspominając

    OdpowiedzUsuń