9 listopada 2012

ROGALIKI Z JABŁKAMI

Delikatne rogaliki drożdżowe z masą jabłkową 



Zakochałam się w tych rogalikach i wiem, że podbiły nie tylko moje podniebienie :-)
A skoro sezon jabłkowy trwa w moim domu w pełni, to połączyłam te dwa smaki w jedną i zgrabną całość. 
Mam to szczęście, że mogłam skorzystać z jabłek organicznych, nie traktowanych żadną chemią i innymi niebezpiecznymi substancjami. I powiem Wam, że smak takich darów natury nie ma sobie równych.
Może jabłka mają plamki i nierówny kolor, ale to właśnie stanowi o ich uroku :-)  
Przygotowania do skręcania rogali najlepiej rozpocząć od obróbki jabłek, skorzystać z zapasów spiżarni lub dobrej jakości "kupnej" marmolady jabłkowej. 
Zapewne zauważyliście ich niecodzienną formę, bowiem rożki rogalików łączą się tworząc śliczną, okrągłą wersję, czyli rogaliki z małym "twistem" :-) 
Domownicy pokochają Was za te cudne maleństwa, zapewniam! 
Zapraszam też na: 
zatapiane rogaliki różane
rogale marcińskie z nadzieniem makowym
rogale a'la marcińskie
maślane croissanty

Składniki:
(na 24 rogaliki) 
  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy 
  • 2 jajka 
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • ok. 250 g masy jabłkowej z tego przepisu
  • 1 jajko do posmarowania wierzchów
  • czysta ściereczka lniana lub bawełniana
Masło stopić, dodać cukier i mleko, wymieszać i sprawdzić temperaturę mieszanki (powinna być letnia, nie gorąca). Dodać drożdże, jeszcze raz wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, śmietanę i jajka. Wyrobić ciasto przez 10 minut, dopóki nie stanie się lśniące i będzie odstawało od ręki (można wyrobić używając haków miksera). 
Uformować kulę, oprószyć ją mąką. 
Ściereczkę rozłożyć i środek dokładnie oprószyć mąką. Włożyć kulę ciasta, szczelnie zawinąć ściereczką, aby nie było "wolnych miejsc". 
Włożyć do dużej miski wypełnionej lodowatą wodą. 
Poczekać aż ciasto wypłynie na wierzch (ok. 1-1,5 godziny). 
Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. 
Podzielić na 3 części. 
Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy 26 cm, następnie podzielić na 8 części (tak jak pizzę). 
Przy podstawie każdego z trójkątów położyć 1/2 łyżeczki masy jabłkowej i zwijać rogale idąc ku wierzchołkowi.  Rogi rogali złączyć ze sobą. 
Układać na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4 cm między rogalikami. 







Odstawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. 
Piekarnik rozgrzać do 180 ºC
Po tym czasie wierzch rogalików delikatnie posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika. 
Piec przez ok. 15 minut, aż staną się złote. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polukrować. 



Inspiracje: Blog "Moje Wypieki" - przepis na ciasto i sposób przygotowania zmodyfikowany (dziękuję Pani Dorocie :-))

12 komentarzy:

  1. Jakie śliczne wyszły:) Cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj szkoda, że teraz te rogale nie towarzyszą mi do kawy...wyglądają pysznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Zwykle u mamy takie zamawiam, są pyszne. Ładnie Ci wyszły. Moje pierwsze rogale wyglądem rogale mało przypominały.
    Dziękuję za odwiedziny u mnie. Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zgrabniutkie te rogaliczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu,
    jesteś bardzo na czasie, bo w końcu jutro Świętego Marcina, a rogale marcińskie można zastąpić właśnie taką, zdrowszą wersją z jabłkami.
    Ślicznie Ci się udały!

    Z pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja podkradam Ci tego pyszniutkiego rogalika:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie rogaliki mogę jeść z każdym nadzieniem. Te świetne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rogaliki, kojarzą mi się z domem, bezpieczeństwem...

    OdpowiedzUsuń