3 marca 2015

TARTA BATATOWO-SELEROWA

pachnąca lekko cytrynowo, z orzechami włoskimi, różowym pieprzem i gorgonzolą




Przepraszam, że tak mnie ostatnio mało na blogu :-) 

Żeby Was jednak troszkę porozpieszczać, kiedy pogoda za oknem marna, podsyłam przepis na taką oto cudowną, wytrawną tartę. Miałam ostatnio niebywałą przyjemność testować bataty i wymyślać nowe przepisy z ich wykorzystaniem (wszystko za sprawą konkursu zorganizowanego przez kanał Kuchnia +). 
Zabawa była przednia i muszę przyznać, że długo myślałam nad daniem niestandardowym, innym, pełnym smaku i zapachu. 
Powstała ta oto zimowa tarta na kruchym, orkiszowym, pełnoziarnistym i maślanym spodzie, wypełniona delikatnie słodką masą z batatów, selera, cytryny i kwaśnej śmietany, zapieczona z ostrym serem gorgonzola, tajemniczą nutą różowego pieprzu i lekko gorzkimi orzechami włoskimi. 
Zdecydowanie polecam! Czuć już wiosnę, prawda? 



P.S. Niedługo podeślę przepis na wytrawną panna cottę, idealnie pasującą do tarty :-) 


Tarta batatowo-selerowa


Kruchy spód:

(na 1 dużą tartę, czyli 6 porcji)
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g mąki orkiszowej razowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • dodatkowo:
  • 150 g gorgonzoli (lub ulubionego sera z niebieską pleśnią) 
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany do przybrania wierzchu
  • forma do tarty o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia


Mąki wymieszać z solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Dodać zimne masło, całość rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.
Następnie dodać żółtko, całość lekko zagnieść (nie za długo, aby ciasto nie stało się klejące). 
Rozwałkować cienko na papierze do pieczenia, wierzch posypując odrobiną mąki, aby wałek się do niego nie przyklejał. Wyłożyć nim formę do pieczenia (razem z papierem). 
Włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . 
Spód nakłuć widelcem. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-12 minut (ciasto powinno być lekko złote). 
Wyjąć z piekarnika, na dno wyłożyć gorgonzolę, przykryć masą batatowo-selerową. 
Wierzch posypać orzechami włoskimi i różowym pieprzem. 
Ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ºC przez kolejne 20-25 minut. 
Podawać ciepłe, z kleksem kwaśnej śmietany. 




Masa batatowo-selerowa:

  • 1 duży batat (ok. 500 g)
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% tł.
  • 1 jajko
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1/4 cytryny (dokładnie umytej i wyparzonej) 
Batata i seler dokładnie wymyć i ugotować oddzielnie, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Ostudzić i obrać. 
Zmiksować oddzielnie (3 łyżki zmiksowanego batata odłożyć na przygotowanie panna cotty).
Wymieszać ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko i ponownie wymieszać. 
Wyłożyć na gorgonzolę na podpieczonym, kruchym spodzie. Zapiec. 








Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz