Ciasto w wersji mało słodkiej, takiej w sam raz.
Spód sernika pieczony z przewagą mąki razowej, dzięki czemu przysmak przestaje być pustą przekąską. Dodatkowo masa serowa bogata jest w łatwo przyswajalne białko i słodzona gorzką czekoladą o małej zawartości cukru.
Wierzch przykryty słodkimi truskawkami i rabarbarem oraz domową galaretką owocową (bez sztucznych barwników i aromatów!) pachnącą pięknie kwiatami dzikiej róży.
Ciasto idealne na upały!
Składniki ciasta:
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g mąki pszennej
- 90 g mąki pszennej razowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 żółtko
- dodatkowo:
- forma do tarty o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier, pastę waniliową lub cukier z wanilią i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy (razem z papierem, ew. naddatki ściąć nożem).
Schłodzić w lodówce przez 60 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Schłodzoną formę ustawić na kratce do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej.
Krem serowo-czekoladowy:
- 200 ml śmietanki 30 % tł.
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao)
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 100 g mascarpone
- kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)
- dodatkowo:
- ok. 300 g truskawek, umytych, bez szypułek
Śmietankę zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, zostawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać i schłodzić (najlepiej przez kilka godzin).
Po tym czasie wszystkie składniki ubić mikserem na sztywną masę. Wyłożyć ją na wystudzony spód tarty.
Rabarbar:
- 2 średnie łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- szklanka wody
Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Bez obierania pokroić na 1 cm kawałki.
Wodę zagotować z cukrem.
Dodać rabarbar i zagotować, od razu wyłączyć i zostawić do ostygnięcia (rabarbar powinien pozostać jędrny - zmięknie podczas pieczenia).
Odcedzić, zachowując syrop rabarbarowy (ten rozcieńczyć wodą i pić ze smakiem, po schłodzeniu lub dodaniu kostek lodu).
Galaretka truskawkowo-różana:
- 200 g truskawek, umytych, bez szypułek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- woda
- 5 g żelatyny namoczonej w 1 łyżce wody
- 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sito, odmierzyć i dopełnić w miarę potrzeby wodą (potrzebujemy 200 ml płynu). Zagotować z cukrem, zestawić z ognia, dodać żelatynę i konfiturę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić i schłodzić w lodówce, aby była lekko tężejąca.
Truskawki i rabarbar ułożyć na kremie, wierzch posmarować tężejącą galaretką, schłodzić do jej całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są obecne w mojej codziennej diecie, czasami pod postacią takiego oto pysznego ciasta pełnego białka, wartościowego błonnika i owoców”
Wpis bierze udział w akcji:
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są obecne w mojej codziennej diecie, czasami pod postacią takiego oto pysznego ciasta pełnego białka, wartościowego błonnika i owoców”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz