Kruche ciasto razowe:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki 30 % tłuszczu
- papier do pieczenia
Mąki wymieszaj ze szczyptą soli i zrób kruszonkę, rozgniatając z masłem.
Następnie szybko zagnieć ciasto dodając żółtko i śmietankę.
Podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 5 mm.
Na środku każdego wyłóż łyżkę sosu, kilka kawałków dyni, łyżkę karmelizowanej cebuli, pomidorków i wędzonego bundzu, zostawiając 1,5 cm brzegi wolne.
Załóż je do środka i uformuj mini galete.
Wstaw na 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 190 C i piecz mini gallete przez 20 minut.
Podawaj na gorąco lub na zimno.
Nadzienie:
- 300 g podgrzybków
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła i oleju
- 100 ml śmietanki 30 % tłuszczu
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- tymianek
- 1 mała dynia hokkaido
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego bundzu
- garść pomidorków koktajlowych
Dynię umyj, wyjmij pestki, pokrój ją na mniejsze kawałki.
Ułóż w blaszce, skrop oliwą i posyp solą piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25 minut, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść pędzelkiem, drobno pokrój i podsmaż razem z czosnkiem przez kilka minut, na średnim ogniu, na oliwie i maśle.
Wlej śmietankę i odparuj do zgęstnienia sosu, dopraw solą, tymiankiem i pieprzem, ostudź.
Pomidorki przekrój.
Wędzony bundz pokrój na kawałki.
Karmelizowana cebula:
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cebule obierz i pokrój w talarki.
Podsmaż przez 15 minut na średnim ogniu, na oleju, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukier, ocet i odparuj, do zagęszczenia konfitury.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
wygląda apetycznie! karmelizowaną cebuli jeszcze nie jadłam, ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń