18 listopada 2015

GRZYBOWE MINI GALETTE NA CIEŚCIE RAZOWYM

Z sosem śmietankowym z podgrzybkami, z pieczoną dynią, karmelizowaną cebulką i wędzonym bundzem





Kruche ciasto razowe: 
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki 30 % tłuszczu
  • papier do pieczenia

Mąki wymieszaj ze szczyptą soli i zrób kruszonkę, rozgniatając z masłem.
Następnie szybko zagnieć ciasto dodając żółtko i śmietankę.
Podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 5 mm.
Na środku każdego wyłóż łyżkę sosu, kilka kawałków dyni, łyżkę karmelizowanej cebuli, pomidorków i wędzonego bundzu, zostawiając 1,5 cm brzegi wolne.
Załóż je do środka i uformuj mini galete.
Wstaw na 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 190 C i piecz mini gallete przez 20 minut.
Podawaj na gorąco lub na zimno.




Nadzienie:
  • 300 g podgrzybków
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła i oleju
  • 100 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • tymianek
  • 1 mała dynia hokkaido
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g wędzonego bundzu
  • garść pomidorków koktajlowych

Dynię umyj, wyjmij pestki, pokrój ją na mniejsze kawałki.
Ułóż w blaszce, skrop oliwą i posyp solą piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25 minut, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść pędzelkiem, drobno pokrój i podsmaż razem z czosnkiem przez kilka minut, na średnim ogniu, na oliwie i maśle.
Wlej śmietankę i odparuj do zgęstnienia sosu, dopraw solą, tymiankiem i pieprzem, ostudź.
Pomidorki przekrój.
Wędzony bundz pokrój na kawałki.




Karmelizowana cebula: 

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Cebule obierz i pokrój w talarki.

Podsmaż przez 15 minut na średnim ogniu, na oleju, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukier, ocet i odparuj, do zagęszczenia konfitury.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Smacznego! 

1 komentarz:

  1. wygląda apetycznie! karmelizowaną cebuli jeszcze nie jadłam, ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń