21 marca 2016

BUŁECZKI RABARBAROWE

Z kwaśnym rabarbarem, z dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży



Ostatnio otrzymałam w prezencie dwa woreczki mrożonego rabarbaru! I od razu zamieniłam go na te pyszności, żeby przywołać smak wiosny i lata już teraz :-) 


Ciasto drożdżowe:
(na 14 bułeczek, czyli 2 tortownice)

  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 180ml - 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
  • szczypta soli

Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłym miejscu na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 h (do podwojenia objętości). 
Po tym czasie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 14 bułeczek. Na środek każdej wyłożyć kilka kawałków rabarbaru i 1/3 łyżeczki konfitury z płatków dzikiej róży. Ułożyć w tortownicy o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (po 7 na tortownicę). 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 35 minut. 
Po tym czasie brzegi delikatnie posmarować jajkiem, a wierzch posypać migdałami w słupkach. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC  piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Dodatkowo:
  • 8-10 łodyg rabarbaru, obranych z zewnętrznych włókien, umytych i pokrojonych na 1 cm kawałki
  • 6 łyżek cukru
  • kilka łyżek konfitury z płatków dzikiej róży
  • papier do pieczenia
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchów
  • garść migdałów w słupkach
  • cukier puder do posypania wierzchu

Rabarbar wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę (w tym czasie wypuści sok). 
Sok wylać, rabarbar osuszyć na sitku. 





Smacznego! 

1 komentarz: