Pyszne połączenie kruchego ciasta, rabarbaru, róży i jabłek
Składniki:
- 120 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej)
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki pszennej razowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki 30 % tłuszczu
- roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- 5 łodyg rabarbaru
- 3 jabłka (szare renety)
- 2 łyżki konfitury z płatków dzikiej róży
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 30 g płatków kokosa
Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietankę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Przenieść na blachę kuchenną. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie talarki. Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki, posypać 3 łyżkami białego cukru i odstawić na 10 m minut. Po tym czasie odlać sok, a rabarbar wymieszać z jabłkami, cukrem, konfiturą i mąką ziemniaczaną.
Na środek ciasta wyłożyć owoce, zostawiając ok. 6 cm brzegi bez owoców. Zawinąć ciasto bez owoców do środka, tworząc kopiec z odkrytym środkiem. Brzegi posypać płatkami kokosowymi, wciskając je lekko do ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż będzie złote z wierzchu.
Ostudzić na kratce kuchennej, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz