5 lipca 2016

SAŁATKA "LETNIE ORZEŹWIENIE"

Sałatka z kukurydzą, bobem, papryką, wędzonym łososiem i sosem ziołowo-serowym, ukryta w chrupiących ptysiach




Pyszna i niezwykle orzeźwiająca sałatka ukryta w chrupiących ptysiach. 
Najwyższej jakości warzywa, takie jak kukurydza,papryka, rzodkiewka,bób, cebulka i pomidor doprawiłam lekkim winegretem. Wędzony łosoś atlantycki świetnie komponuje się z chrupiącym ciastem ptysiowym z czarnym sezamem,a całości dopełnia sos jogurtowy z fetą, pesto bazyliowym i szczypiorkiem. 
Zaskoczcie swoich bliskich takim niecodziennym daniem :-) 

Więcej warzywnych inspiracji znajdziecie tutaj: http://warzywneinspiracje.pl/




Składniki ciasta ptysiowego: 
(na 1 wieniec) 
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka (najlepiej wiejskie lub z wolnego wybiegu, bo na nich zdecydowanie lepiej rośnie ciasto)
  • dodatkowo: papier do pieczenia, rękaw cukierniczy lub czysta "koszulka" na dokumenty. odrobina jajka do posmarowania wierzchu, czarny sezam 

Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. 
Nie zdejmując z ognia do wrzącej wody przesiać mąkę i gotować całość przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie stanie się jednolita i połączy w kulę (powinna też odchodzić od brzegów garnka). 
Odstawić na 15 minut do lekkiego ostudzenia. 
Piekarnik nagrzać do 220 ºC
Następnie do masy kolejno wbijać jajka, miksując po każdym dodanym przez 2 minuty. 
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 10 okrągłych ciasteczek, jedno obok drugiego, tworząc kształt wieńca (o średnicy 20 cm podczas pieczenia dużo wyrasta). 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25 minut (bardzo ważne, aby piekarnik był bardzo gorący). 
Następnie zmniejszyć temperaturę i dopiec wieniec w 160 ºC przez kolejne 30 minut. 

Wyjąć na kratkę kuchenną i ostudzić. 




Składniki sałatki:

  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
  • 1/2 papryki czerwonej,pokrojonej w paski
  • 1/2 pęczka rzodkiewek, pokrojonych w talarki
  • 1/2 czerwonej lub białej cebuli, pokrojona w piórka
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w paski
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
  • 150 g wędzonego na ciepło łososia 
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 




Sos serowo-ziołowy:

  • 125 ml gęstego jogurtu nat.
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka świeżo otartego chrzanu
  • 50 g fety owczej
  • 1 łyżka pesto z pomidorów i bazylii
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku




  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku


  • Fetę rozgnieść widelcem, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.




    Ciasto ptysiowe przenieść na talerz,ostrożnie ściąć górę i odłożyć na bok. 
    W zagłębienia włożyć porcje sosu serowo-ziołowego, na to wyłożyć sałatkę i przykryć wierzchem ptysiowym. 
    Od razu podawać. 




    Smacznego! 



    W parze z sałatką

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz