W sezonie rabarbarowym ciężko przejść obojętnie wobec piętrzących się wszędzie stosów tego cudownego warzywa :-)
Dlatego dziś propozycja lekka i pełna smaku, będąca jednocześnie połączeniem gorącego spodu i zimnych, domowych lodów.
Rabarbar podkręciłam dodatkiem lekko utłuczonego różowego pieprzu i doprawiłam odrobiną cukru brązowego. To pieprz dodaje tajemniczości i odrobinę pikanterii.
Ciasto powstało ze sporym dodatkiem mąki razowej pszennej, płatków jaglanych (lub owsianych), orzechów włoskich i brązowego cukru, z nutą wanilii. Wszystko połączone dobrym polskim masłem i maślanką.
I nic tak nie cieszy, jak gałka domowych lodów topiących się pod wpływem ciepła ciasta.
Te zrobiłam na maślance, z dodatkiem śmietany i mascarpone, a doprawiłam ukochaną konfiturą z płatków dzikiej róży i odkrytym niedawno kandyzowanym hibiskusem.
Kto się skusi na wiosenny deser?
Lody różano-hibiskusowe na maślance:
- 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu, schłodzonej
- 100 g serka mascarpone, zimnego
- 3 łyżki konfitury z płatków dzikiej róży (domowa najlepsza)
- 4 łyżki cukru pudru z cukru brązowego (w razie potrzeby można dodać więcej i zastąpić zwykłym cukrem pudrem)
- 150 ml zimnej maślanki naturalnej
- 20 g kandyzowanego hibiskusa (do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością)
- dodatkowo: 2 szczelnie zamykane pojemniki do zamrażania
Śmietankę, mascarpone, konfiturę i cukier puder ubić w misce na sztywną masę (uważając, aby masa się nie zwarzyła, najlepiej przestać ubijać od razu, gdy tylko masa się napowietrzy i nie będzie spadać z łyżki). Dolać maślankę i dodać kandyzowany hibiskus.
Ubić krótko, tylko do wmieszania maślanki w masę. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do plastikowych pojemników, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyjąć z zamrażarki na 30 minut przed podaniem.
- 55 g mąki pszennej zwykłej
- 55 g mąki pszennej razowej
- 20 g płatków jaglanych (można zastąpić owsianymi)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 35 g brązowego cukru
- 80 g masła
- 100 g maślanki (naturalnej)
Mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, płatki, pastę waniliową i masło. Zrobić kruszonkę.
Dodać maślankę i połączyć ciasto w kulę, nie przerabiając, zagniatając tylko do połączenia składników. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki więcej. Zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Spłaszczyć je w dłoniach.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Spłaszczyć je w dłoniach.
Dodatkowo:
- 5 dużych łodyg różowego rabarbaru
- 8-10 ziarenek różowego pieprzu
- 4 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej)
- 4 kokilki do zapiekania
Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Bez obierania pokroić na 1 cm kawałki.
Wymieszać je z cukrem i lekko utłuczonym w moździerzu różowym pieprzem.
Przełożyć do kokilek, przykryć kawałkami ciasta.
Wstawić na środkową półkę nagrzanego do 175 C piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut (lub do momentu, aż ciasto będzie rumiane).
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i podawać z lodami kwiatowymi.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji:
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są obecne w mojej codziennej diecie”
Wpis bierze udział w akcji:
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są obecne w mojej codziennej diecie”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz